Inställt prov minskade inte studiechanser

19-åringarnas odds att få läsa vid Uppsala universitet (med universitetsbibliotek Carolina Rediviva, bilden) eller något annat lärosäte har inte minskat. Arkivbild.
19-åringarnas odds att få läsa vid Uppsala universitet (med universitetsbibliotek Carolina Rediviva, bilden) eller något annat lärosäte har inte minskat. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Trots det inställda högskoleprovet i våras blev det inte svårare att antas till högskolestudier denna höst. 19-åringarna, som kom direkt från gymnasiet, verkar till och med ha klarat sig bättre i konkurrensen jämfört med hösten 2019.

Under strecket
Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som har analyserat effekterna av att vårens prov måste ställas in av smittskyddsskäl. Farhågor fanns om att den uteblivna provchansen skulle drabba framför allt de yngre sökandena som aldrig skrivit provet förr, och alltså inte kunde använda sig av ett tidigare resultat.

Men det blev inte så. Visserligen sjönk andelen sökande som hade ett högskoleprovsresultat att konkurrera med, och särskilt bland dem som kom direkt från gymnasiet, jämfört med 2019. Men det inställda provet vägdes till viss del upp av att antalet studieplatser utökades. Fler antogs alltså och framför allt ökade antalet antagna 19-åringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons