Instagram vägde tungt för Facebook

Han handlade sin första digitalkamera inför ett sommarläger och skrev snart in sig på en kurs i det digitala redigeringsprogrammet Photoshop. Det dröjde inte länge innan Kevin Systrom var fast med ett fotointresse som rakat i höjden. Samtidigt slogs ett annat intresse om uppmärksamheten – datorn. Delvis sporrat av just Photoshop men också av tv-spelet Doom II, som Kevin Systrom ägnade dagar och nätter åt att försöka programmera om.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

När Systrom 2004 anslöt till Stanford University var kombinationen foto och programmering fortfarande bara en hobby, om än en med tydliga resultat. Snart skapade han bilddelningsprogrammet Photobox, som väckte nystartade Facebooks intresse. Kevin Systrom erbjöds jobb – men nobbade.

I stället anslöt han sig till en kurs vars syfte var att skapa framtidens entreprenörer. Genom en praktikplats kopplad till kursen fick han chansen att arbeta under Twitter-grundarna Jack Dorsey och Biz Stone, då fullt upptagna med skapelsen Odeo. Redan första dagen föddes en beslutsamhet – Kevin Systrom skulle bli entreprenör.

Annons
Annons
Annons