Annons

Instagram — det nya svarta i höstens val

Den populära bildtjänsten Instagram har omkring en miljard användare över hela världen. Arkivbild.
Den populära bildtjänsten Instagram har omkring en miljard användare över hela världen. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Sverigedemokraterna har överlägset flest följare på Instagram. Moderaterna slår Socialdemokraterna på fingrarna men förlorar mot Vänsterpartiet.

Den populära bildplattformen har blivit glödhet i kampen om Rosenbad.

Under strecket
TT
Publicerad

Centerpartiets ledare Annie Lööf har flest följare (47 700) av partiledarna som har privata konton på Instagram. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverigedemokraterna har överlägset flest följare på Instagram (70 300), men partiledaren Jimmie Åkesson har inget privat konto. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

— Inför varje val hajpas någon ny kanal som får det största fokuset, först var det bloggarna, sedan Twitter, därefter Facebook. Nu har Instagram blivit "det nya svarta", säger medieforskaren Marie Grusell på Göteborgs universitet som återkommande har intervjuat riksdagspartiernas partisekreterare om sociala medier sedan 2009.

Den amerikanska bildplattformen Instagram, eller IG som tjänsten ofta förkortas i hemlandet, låter användaren publicera bilder i ett flöde som når ut till dem som aktivt väljer att följa kontot. Tjänsten ägs av Facebook och har vuxit i popularitet under senare år.

Annons
Annons
Annons