Annons

Inspirerande rätter som gör skillnad för hälsan

Recepten är hämtade ur ”Det goda livet – maten som gör skillnad för din hälsa” av Tareq Taylor och Sara Ask.
Recepten är hämtade ur ”Det goda livet – maten som gör skillnad för din hälsa” av Tareq Taylor och Sara Ask. Foto: Helén Pe

Även små förändringar av vad vi äter kan få stor betydelse för vår hälsa. De här recepten visar att det som är hälsosamt också kan vara både gott, vackert och inspirerande.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Linsbolognese

Pastasåsen baseras på linser och rätten toppas med gremolata, ett strössel med citron, persilja och vitlök. I det här receptet är gremolatan förstärkt med parmesanost men man kan också toppa med enbart parmesan.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 dl torkade svarta belugalinser
  • 200 g rotselleri
  • 1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk torkade örter, t ex timjan, salvia och rosmarin
  • En nypa strösocker
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Pasta till servering

Gremolata

  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket i oljan i en kastrull i 5 minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare ca 2 minuter.
2. Skölj linserna. Skala och riv rotsellerin grovt. Lägg linser, rotselleri, tomater, buljongtärning, vatten och örter i kastrullen. Koka under lock i 15–20 minuter eller tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med lite socker, salt och peppar.
3. Blanda alla ingredienserna till gremolatan.
4. Servera linsröran med pasta och med gremolataströsslet eller enbart riven parmesanost.

Annons
Annons

2 / 5

Mulligatawny curry

4 portioner

  • 1 dl jasminris
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 g sötpotatis
  • 100 g morot
  • 1 syrligt äpple
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 msk neutral rapsolja + 1 msk smör
  • Drygt 1 msk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk mango chutney
  • 1 liter kycklingbuljong

Till servering

  • Bladpersilja eller koriander
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10 proc

1. Koka riset i ganska mycket vatten i en kastrull i ca 10 minuter, det ska ha lite kärna kvar. Häll av vattnet och spola riset kallt under rinnande kallt vatten.
2. Skala lök och vitlök och finhacka båda. Skala sötpotatis, morot och äpple. Skär sötpotatis, morot, selleri och äpple i tärningar.
3. Fräs grönsakerna (vänta med äpplet) i en gryta med lite smör och olja tills de får lite färg, 7–8 minuter. Tillsätt curryn och låt fräsa i någon minut. Rör om ordentligt så det som sätter sig i botten lossnar.
4. Tillsätt tomatpuré och mango chutney och fräs en stund till. Lägg i äpplet, häll i buljongen och koka i 10 minuter till, tills allt är riktigt mjukt.
5. Mixa soppan i en kannmixer om du vill ha den slät eller kör den lätt med stavmixer direkt i kastrullen.
6. Blanda ner riset och låt allt sjuda i ca 2 minuter. Toppa till sist soppan med persilja eller koriander och servera varm med en klick yoghurt.

Annons
Annons

3 / 5

Allt på en plåt

En härlig rätt med potatis, salsiccia och grönsaker, allt serverat direkt på plåten.

4 portioner

  • 500 g små potatisar
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • Ca 250 g färsk salsiccia
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 dl svarta oliver utan kärna
  • 2 mozzarella à 125 g
  • 1/2 citron, rivet skal
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Rosta potatisarna hela med skal på en ugnsplåt i ca 30 minuter, tills de är mjuka. Hacka timjan och vitlöksklyftor och blanda med olja i en skål.
3. Ta ut potatisarna och krossa dem med gaffel direkt på plåten. Ringla vitlöks- och timjanoljan över.
4. Skär en skåra längs korven, ta ut färsen ur skinnet och riv den i mindre bitar. Lägg ut på plåten med potatis och rosta i 10–15 minuter.
5. Dela under tiden tomater och kronärtskockshjärtan i halvor. Skär paprikorna i bitar. Ta ut plåten igen och lägg ut tomater, paprika, kronärtskockshjärtan och oliver. Bryt mozzarellan i bitar och fördela över plåten. Strö över citronskalet och rosta i ytterligare 10 minuter.
6. Ta ut plåten och strö flingsalt över alltihop. Ta till sist några varv med pepparkvarnen och servera direkt.

Annons
Annons

4 / 5

Chili med kyckling

Servera med ett ljust surdegsbröd att suga upp den goda såsen med.

4 portioner

  • 1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
  • 1 chorizo
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 gröna chili, spansk peppar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 förpackning kokta blandade bönor, vita, kidney- och svarta, ca 400 g

Tomat- och chilisås

  • 2 förpackningar krossade tomater, ca 800 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1/2 citron, pressad juice

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla ingredienser till tomat- och chilisåsen i en bunke. Mixa till en slät sås med stavmixer.
3. Skär kycklingen i 8–10 bitar. Skär chorizon i skivor. Skala moroten och skär i bitar. Skala löken och skär den i bitar. Dela chilin på längden och skär paprikorna i bitar.
4. Lägg grönsaker, kyckling, chorizo och avrunna bönor i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll över såsen och blanda. Tillaga i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
5. Ta ut grytan och servera gärna med ett surdegsbröd.

Annons
Annons

5 / 5

Rågkaka med blåbär

Ca 12 bitar

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl, 60 g
  • 1 1/2 dl grovt rågmjöl, ca 80 g
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl frysta blåbär eller andra bär som hallon, vinbär eller lingon
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl hasselnötter

Till servering

  • Ev glass, grädde eller turkisk yoghurt smaksatt med honung och vanilj

1. Värm ugnen till 150 grader varmluft.
2. Vispa ihop smör och socker med elvisp i en bunke. Tillsätt ägget och fortsätt vispa i ytterligare någon minut.
3. Blanda vetemjöl, rågmjöl, bakpulver och salt i en bunke för sig. Tillsätt i äggvispet och rör ihop med slickepott till en jämn massa.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-liters brödform. Klicka i smeten och bred ut jämnt i formen. Blanda blåbären med majsstärkelsen och strö över kakan. Hacka nötterna grovt och strö över även dem.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
6. Skär i bitar och bjud gärna med en klick glass, grädde eller smaksatt yoghurt.

Recepten är hämtade ur ”Det goda livet – maten som gör skillnad för din hälsa” av Tareq Taylor och Sara Ask, foto Helén Pe. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons