Annons

Stråk 5Inspirerande raseri och revolt när Bäck hyllas

Uppsala kammarsolister, här i en annan konstellation än under lördagens konsert.
Uppsala kammarsolister, här i en annan konstellation än under lördagens konsert. Foto: Musik i Uppland

Uppsala kammarsolister bjuder på spänstiga konsertprogram i skuggan av de stora konserthusen. Sofia Nyblom inspireras av en eftermiddag tillägnad stråkkvintetten och jubilerande Sven-Erik Bäck. 

Under strecket
Publicerad

Uppsala kammarsolister består av några av Sveriges främsta stråkmusiker, som i skuggan av de stora konserthusen i Stockholm presenterar en alldeles egen konsertserie på Konstakademien och i UKK (Uppsala).  Ambitionen är lika stor som den samlade talangen; den första av vårens konserter hade rubriken  ”Stråk 5”, och placerade Sven-Erik Bäcks ”Exercitier” mittemellan en stor klassicist – Mozart – och en lika betydelsefull romantiker, Brahms. 

Det finns flera poänger med att placera den i år jubilerande Sven-Erik Bäcks (1919–1994) genombrottsverk, stråkkvintetten ”Exercitier” från 1948, bland Konstakademiens gipsavgjutningar från antikens Grekland. Dels för att titeln, latin för ”övningar”, antyder att den knappt 30-årige Bäck ville pröva sin talang på en formmässigt strikt genre som stråkkvintetten. Men det är ingen novis som karvar fram bistra, ibland tragiska poser ur notpapprets marmor, utan en ung man som använder sitt ursinne som verktyg i en konstnärlig revolt. 

Annons
Annons
Annons