Annons

Insiderhärvan kring Björkman växer

Insiderhärvan kring finansmannen Johan Björkman växer. Ekobrottsmyndigheten vill nu höra fler misstänkta, enligt åklagare Berndt Berger. Dessutom bekräftar en schweizisk åklagare Björkmans koppling till den aktuella stiftelsen. Biträdande finansminister Gunnar Lund menar att Johan Björkmans ställning i Tredje AP-fonden kan vara hotad.

Under strecket
Publicerad

Johan Björkman togs utan förvarning till förhör av polis utanför sitt företag vid Kungsträdgården i torsdags, enligt uppgift till Aftonbladet. Misstankarna gäller delaktighet i en omfattande insideraffär. Statsåklagare Berndt Berger har inlett en förundersökning mot Björkman, som släpptes efter förhöret och som är mycket förtegen om vad som har hänt men han förnekar alla anklagelser. - Ni kan vända er till min advokat med era frågor, säger han och blir oerhört upprörd när SvD Näringsliv ställer kompletterande frågor. Misstanken går ut på att en stiftelse i Liechtenstein för två år sedan köpte aktier i speditionskoncernen Danzas, noterat på Zürichbörsen. Bara några veckor senare lade tyska posten ett bud med en 30-procentig premie på Danzas. Samma dag sålde stiftelsen sina aktier. Schweiziska och svenska ekobrottsmyndigheter misstänker nu att stiftelsen fått förhandsinformation om budet och därmed gjort en vinst på cirka 60 miljoner kronor. Daniel Tewlin, schweizisk åklagare, är övertygad om att Johan Björkman har en relation till stiftelsen. - Om jag inte haft en tydlig och bevisad koppling mellan Björkman och stiftelsen hade jag inte lämnat över ärendet till svenska myndigheter, säger han. Svenska Ekobrottsmyndigheten är försiktig i sin kommentar, delvis av strategiska skäl. - Ju mer detaljer som kommer ut, desto större risk att övriga personer som vi skulle vilja höra påverkas, säger Berndt Berger. Johan Björkman sitter som ordförande i statliga Tredje AP-fonden, ett jobb som kan vara i fara även om han inte fälls för insiderbrott. - Om Johan Björkman blir föremål för en omfattande utredning, så kan det, oavsett om han döms eller ej, rubba förtroendet för honom så att det blir svårt att fortsätta som ordförande i Tredje AP-fonden, säger biträdande finansminister Gunnar Lund, ansvarig för AP-fonderna. Han ser mycket allvarligt på att en ordförande i en AP-fond överhuvudtaget är inblandad i en undersökning om insiderbrott.

I stället för att kontakta Johan Björkman i förväg valde Berndt Berger den mer drastiska metoden att ta in Björkman för förhör. - Man vill ibland höra en person utan att vederbörande har alltför lång tid på sig att varna andra aktuella personer, förklarar Berndt Berger och fortsätter: - Björkman har berättat att han inte hade kännedom om aktieaffären. Nu ska vi ta ställning till huruvida det stämmer och varför affären genomfördes. Det finns en del som talar för att hans historia kan vara sann. Johan Björkmans advokat Bertil Södermark har sin linje klar: - Johan Björkman har inte medverkat i affären. Johan Björkman har inte heller något inflytande eller någon aktiv roll i stiftelsen, säger han. Johan Björkman har suttit i den omstridde schweiziske finansmannen Martin Ebners företagsstyrelser och varit hans rådgivare under många år. Ebner ska ställas inför rätta i september för en insideraffär som rör italienska företaget Pirelli.

Annons
Annons
Annons