X
Annons
X

Insiderbrottslingar går över till Skype – polisen chanslös

Läckande aktiemäklare och omoraliska börshandlare är i dag näst intill omöjliga att stoppa. Krypterade samtal vi ip-telefoni går inte att avlyssna och insiderinformation kan därför spridas fritt. Ekobrottsmyndigheten är chanslös, visar SvD Näringslivs granskning av insiderbrott på aktiemarknaden.

Läs mer om Kampen mot insiderbrott
Ekobrottsmyndigheten står maktlös inför krypterade samtal mellan misstänkta insiderbrottslingar och källor med kurspåverkande information.
Ekobrottsmyndigheten står maktlös inför krypterade samtal mellan misstänkta insiderbrottslingar och källor med kurspåverkande information. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

"Vi går över till Skype". Orden uttalas i ett telefonsamtal mellan en misstänkt insiderbrottsling i Sverige och en person som förväntas ha kurspåverkande information. När telefonsamtalet bryts och flyttas till ip-telefoni, i det här fallet Skype, är det inte längre tekniskt möjligt för Ekobrottsmyndigheten (EBM) att avlyssna samtalet eftersom det är krypterat. Vilken information som utbyts kan EBM bara spekulera i.

Ekobrottsmyndigheten står maktlös inför krypterade samtal mellan misstänkta insiderbrottslingar och källor med kurspåverkande information.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

Jan Tibbling, vice chefsåklagare på ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, misstänker att brottslingarna använder kommunikationsvägar som Skype, Signal och Whatsapp.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

”Lagstiftare och tillsynsmyndigheter måste hänga med i den digitala utvecklingen”, menar Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X