Annons

Insatser når för få arbetslösa

Bara en av fyra arbetslösa får del av aktiva insatser som utbildning, praktik eller subventionerad anställning. Aldrig förr har arbetsmarknadspolitiken varit så svag i ett läge med så hög arbetslöshet, skriver företrädare för LO.

Under strecket
Publicerad

När det nya året tar vid väntas regeringen tillsätta en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Utan en ny arbetsmarknadspolitik blir uppdraget mycket svårt. Antalet inskrivna i förmedlingens program är rekordhögt. Samtidigt får mycket få del av insatser som stärker chanserna till jobb. Bara en av tio arbetslösa får någon slags utbildning och endast en av fyra får insatser som leder till jobb. Aldrig förr har arbetsmarknadspolitiken varit så svag i ett läge med så hög arbetslöshet, visar LO i en ny rapport.

Svensk arbetsmarknad möter 2014 i ett fortsatt svårt läge. Arbetslösheten biter sig fortsatt fast på den höga nivå vi tyvärr blivit alltför vana vid. Långtidsarbetslösheten är utbredd och bland arbetslösa finns ett tydligt behov av insatser som stärker chanserna i konkurrensen om jobben. Hur illa dagens arbetsmarknadspolitik möter detta behov framkommer tydligt i LO:s första årliga granskning av svensk arbetsmarknadspolitik.

Annons
Annons
Annons