Annons
X
Annons
X

Insatschef om övningen: ”Normal”

Ryska bombplan övade anfall mot Sverige under påskhelgen. Men inga svenska plan eller piloter fanns redo att dokumentera och/eller avvisa inkräktare. SvD:s reporter Mikael Holmström
avslöjar händelsen i en artikel i dag. Med anledning av den kallade Försvarsmakten till en presskonferens som SvD här direktrapporterade ifrån.

STOCKHOLM 2013-04-22 Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer ger på måndagen en presskonferens på Högkvarteret i Stockholm om att ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska sandön 3—4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten.
Foto: Leo Sellén / SCANPIX / Kod 11350
STOCKHOLM 2013-04-22 Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer ger på måndagen en presskonferens på Högkvarteret i Stockholm om att ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska sandön 3—4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten. Foto: Leo Sellén / SCANPIX / Kod 11350 Foto: LEO SELLÉN / SCANPIX

15:24 Mårten Eidevall:
Hej och välkomna till SvD.se:s direktrapportering om Försvarsmaktens beredskap med anledning av den ryska flygövningen mot svenska militära mål. Försvarsmakten planerar att hålla en presskonferens som startar 15.30.

15:26 Mårten Eidevall:
SvD kunde i dag avslöja att ryska bomb- och jaktplan kom in nära den svenska gränsen i en flygövning på långfredagen. Sverige saknade beredskap, vilket insatschefen Anders Silwer kunde bekräfta.

15:33 Mårten Eidevall:
Flera försvarspolitiker ser allvarligt på händelsen och Allan Widman (FP) anser att man måste se över den svenska beredskapen. Frågan om Sveriges medlemskap i Nato tas upp av flera politiker, bland annat av EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP).

Annons
X

15:34 Mårten Eidevall:
Utrikesminister Carl Bildt (M) ser inte särskilt allvarligt på händelsen.
– En viss upphetsning om detta har jag noterat. Under 20 år har vi inte haft nåt överhuvudtaget, men under de senaste två–tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger Bildt tll TT i samband med sin ankomst till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.

15:36 Mårten Eidevall:
Presskonferensen är något försenad, men startar nu. På talarpodiet är Anders Silwer, generallöjtnant och insatschef vid Försvarsmakten.

15:37 Mårten Eidevall:
Anders Silwer ger en inledande beskrivning över incidentberedskapen. Luftbevakningen sker dygnet runt, och det finns andra resurser, som bland annat inkluderar radarspaningsflygplan eller stridsflygplan likt Jas, säger Silwer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  15:39 Mårten Eidevall:
  Han väljer sedan att citera Carl Bildts uttalande tidigare i dag för att antagligen ge sin generella syn på händelsen. Vid tillfället för den ryska flygövningen beslutade man att det inte skulle vara några plan i beredskap, berättar han.

  – Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting, säger han och tillägger att Bildts uttalande om att han inte tar särskilt allvarligt på den ryska övningen är en allomfattande kommentar kring händelsen.

  15:40 Mårten Eidevall:
  Bedömningen görs från fall till fall, kommenterar han beredskapsfrågan.
  – Jag har varit med i incidentsberedskapssammanhang i 25 år och det har sett i princip likadant ut. Men vi har sett en något ökad aktivitet de senaste åren.

  15:42 Mårten Eidevall:
  – Vi lever i en modern värld där informationen man annars får genom att åka upp med ett plan finns tillgänglig på flera olika sätt, svarar han på en fråga.
  Nio av tio gånger tar vi beslutet att inte starta ett plan, enligt Anders Silwer.

  15:44 Mårten Eidevall:
  Även om vi vetat att de planerat övningen innan är det inte säkert att vi gjort något annorlunda, säger Silwer.

  Han poängterar återigen att de sex planen genomförde en övning på internationellt luftrum, och menar att Ryssland flygit i området flera gånger tidigare.

  15:46 Mårten Eidevall:
  Insatschefen menar att det som skett är normalt när det gäller flygningar ner mot Kaliningrad.
  – Normalt när man flyger till Kaliningrad så har man 4 eller 6 plan. Att flyga dit eller genomföra en övning är en väldigt liten skillnad, men vi har sett ett övningsmönster som ökat de senaste 2 åren, svarar han på SvD:s utsändes frågor.

  15:48 Mårten Eidevall:
  Det följer flera frågor om transpondrars, signaler som tas emot från flygplanen och används vid beredskapsbeslut:
  – Det är en enhet som svarar på frågor och ger information om planens höjd och hastighet. Men man har inte information om vilken flygplanstyp det handlar om.
  Vidare berättar han att det bara tar timmar att fatta ett beslut om att sätta in beredskap om det inte finns några plan redo.

  15:52 Mårten Eidevall:
  Anders Silwer kunde inte ge några tydliga svar på hur ofta det här händer och hur många timmar per dygn Sverige har incidentberedskap.
  Men sammanfattningsvis ville insatschefen kalla det här för en normal händelse, som inträffat flera gånger tidigare, och vill tona ner den enskilda övningen.

  15:54 Mårten Eidevall:
  Den korta pressträffen är nu avslutad, där Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer gav sin syn på den ryska flygövningen nära den svenska territorialgränsen som genomfördes på långfredagen.

  15:55 Mårten Eidevall:
  – I 90 procent lyfter vi inte av medvetna val, man tittar på transpondrar för vad det är för flygplan.

  – Anders Silwer, insatschef Försvarsmakten

  15:57 Mårten Eidevall:
  Vi har en bra beredskap som vi anpassar efter hand, precis som regeringen uttryckt så finns det inget hot mot Sverige, säger Anders Silwer till Aftonbladets Live-tv:
  – Vi har gjort bedömningen att det inte var ett anfall mot Sverige och det var rätt bedömning. Vi hade gjort ett medvetet val att inte ha plan i startberedskap. Men vi vet vilka plan det var, säger han.

  16:02 Mårten Eidevall:
  Anders Silwer hävdar att den svenska beredskapen är god. Vi har möjlighet till beredskap dygnet runt, slår han fast för Aftonbladet, och menar att försvaret oftast bara har några minuter från beredskap.

  16:08 Mårten Eidevall:
  Nato håller till skillnad från Sverige 24 timmars jaktberedskap och skickade i det här fallet upp två danska F16-plan som skuggade de ryska planen på avstånd.

  Försvarsministern Karin Enström (M) vill inte prata offentligt om huruvida de svenska flygvapnen har dygnet runt-beredskap, eftersom det berör Sveriges försvarsförmåga.
  TT: Föranleder det som hänt att du vidtar någon särskild åtgärd?
  – Jag förutsätter att Försvarsmakten utifrån det som sker ständigt anpassar och utvecklar sin incidentberedskap, säger försvarsministern.

  16:12 Mårten Eidevall:
  Vi har fått frågor om Ryssland visste att vår incidentberedskap inte var aktiv just den dagen.
  Det är inget som Försvarsmakten har gett svar på under dagen, men försvarsanalytikern Johan Tunberger sade tidigare i dag till SvD att han är övertygad att Ryssland kände till det.
  – Ryssarna visste att vi inte hade en beredskap. De ville demonstrera att de vet hur vi har det. Länge hade vi beredskap dygnet runt, men det har vi inte längre, säger han.

  16:15 Mårten Eidevall:
  När det gäller ifall Sverige har beredskap dygnets alla timmar, har Riksrevisionen skrivit i en rapport att vi har en beredskap ”valda tider” under årets alla dagar, och förre ÖB Bengt Gustafsson hävdade i januari att flygvapnet inte är berett dygnet runt. Kritiker menar att det till syvende och sidst handlar om personalbrist och möjligheten att bemanna.

  16:22 Mårten Eidevall:
  Just som flera av våra läsare kommenterat finns det en fråga som Anders Silwer inte riktigt har gett svar på, nämligen varför man tagit beslutet att inte ha full beredskap dygnet runt. Enligt Silwer görs bedömningen utifrån om det är en allvarlig situation, vilket han och ledningen inte ansett att det här var.

  Försvarsminister Karin Enström säger så här i en intervju med SvD:
  – Sverige ska ha en incidentberedskap och det är försvarsmakten som står för den, det ingår i försvarsmaktens uppgifter. Sedan är det så att den exakta utformningen av incidentberedskapen är ingenting som ska kommenteras offentligt och det är försvarsmakten som gör bedömningen i den enskilda situationen, säger hon.

  16:25 Mårten Eidevall:
  Flera politiker och analytiker väcker nu frågan om tydligare insyn i antalet flygningar och incidenter nära svenskt farvatten och luftrum, likt det system Norge tillämpar.
  Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Torbjörn Björlund säger till SvD att en öppen redovisning skulle gagna både allmänheten och politikerna.

  – Mycket är hemligstämplat, så det ibland blir nästan löjligt. Vi kunde ha en större öppenhet över vad som händer, det är bra för politiker och för medborgarna. För det är fler än ryssarna som gör saker, vi har Nato-förband som övar på svensk mark, säger han.

  16:28 Mårten Eidevall:
  På frågan om Ryssland planerar att attackera Sverige är det ytterst få som skulle tro det, utan att det mer handlar om en markering av något slag.
  Så här svarade SvD:s reporter Mikael Holmström när han chattade med läsarna tidigare i dag:
  – Jag tror att de vill öva, och även demonstrativt visa omvärlden att de är ”tillbaka igen” på en högre militär nivå än vi sett sedan 1990-talet.

  16:33 Mårten Eidevall:
  De ryska attackerna ingår i ett större mönster med simulerade attacker. En läsare undrar om det är ett fientligt beteende att öva mot mål i andra länder. Den stora skillnaden är att de ryska planen flög över internationellt luftrum och aldrig har kränkt den svenska gränsen.

  16:39 Mårten Eidevall:
  Vi har fått flera frågor kring hur Ryssland skulle reagerat på en liknande attack och varför man genomför den övning man gör. Ställ gärna de frågorna till Gudrun Persson, forskare på FOI, i morgon förmiddag, som då chattar med SvD:s läsare.

  16:53 Mårten Eidevall:
  Är det verkligen en övning eller en planerad attack? undrar en av våra läsare.
  Det var aviserat sedan någon vecka tidigare att Ryssland skulle genomföra en större övning, kallad Ladoga-13, men ingenting tyder på att det skulle vara mer än en övning.
  Vår Nato-granne Norge har utsatts för liknande insatser flera gånger, berättar SvD:s MIkael Holmström i chatten innan i dag. Norsk incidentberedskap har gått upp tiotals gånger senaste åren för att möta ryskt flyg

  16:58 Mårten Eidevall:
  Många undrar varför beredskapen bara finns under vissa tider och varför det inte finns startklara piloter vid samtliga flygflottiljer i Sverige.
  Det handlar om en övergång under en längre period från värnpliktsförsvar till ett yrkesförsvar. En som riktat kritik mot det tunnare försvaret är vice statsminister Jan Björklund:
  – Yrkesförsvaret har skapats för att rotera och byta av bataljoner i internationella insatser. Yrkesförsvarets förband är mycket duktiga, men de är för få. För att klara av ett verkligt hot, men också för att avskräcka från ett angrepp är yrkesförsvarets förband för få, säger han till SvD tidigare.

  17:02 Mårten Eidevall:
  Nu avrundar vi direktrapporteringen från SvD.se om den ryska flygövningen och det svenska försvarets incidentberedskap.
  Läs mer om SvD:s avslöjande här, vad försvarspolitikerna tycker, försvarsministerns syn på Sveriges beredskap och varför utrikesminister Carl Bildt inte anser det vara något att agera på.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  STOCKHOLM 2013-04-22 Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer ger på måndagen en presskonferens på Högkvarteret i Stockholm om att ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska sandön 3—4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten. Foto: Leo Sellén / SCANPIX / Kod 11350

  Foto: LEO SELLÉN / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X