Inredning inte för alla smaker

Drottninggatan 89 | Tel. 08-31 45 30 Öppet: alla dagar 11.30–01 (köket stängt eftermiddagar) Priser: förrätt 60–285 kr, varmrätt 90–330 kr, dessert 75–110 kr.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det hela är faktiskt smått surrealistiskt. Nedsjunkna i en vardagsrumssoffa betraktar vi hur servitören ställer ned en rykande bordsgrill med tandorimarinerad kyckling på soffbordet. Vi lutar oss tillbaka och försöker undvika att få det heta oset i kläder och hår, så gott det nu går. Tur att soffan är djup!
Ja, kombinationen möbelbutik och grillkrog känns inte helt klockren alla gånger. Om flerfaldigt prisbelönta kocken Melker Anderssons nya konceptkrog i samarbete med möbelföretaget Fogia är världsunikt ska vi låta vara osagt, men nog har nya Grill på Drottninggatan gett uttrycket ”krogen som vardagsrum” en ny, väldigt konkret innebörd. Den stora lokalen är inredd som flera olika ”rum”, med soffgrupper, matsalsmöbler och armaturer etcetera ur möbelföretagets sortiment. Inget är till salu direkt på plats, men hugade köpare kan be personalen om prislistor och annan info, och vid tillfälle bege sig till ordinarie försäljningsställen. Möjligen är det ett problem på sikt att möblerna i första hand är tänkta just för hemmabruk – hur de kommer klara slitaget återstår att se.
Brunchbuffén – som vid högt publiktryck tenderar att se lika geggigt halvtom ut som ett smörgåsbord på Silja strax före stängning – består till stora delar av rätter tillagade på vanlig hederlig spisplatta, men i övrigt är det grillat som gäller. Eller snarare tillagat med eld som värmekälla; menyn är uppdelad enligt sex tilltagningstekniker; Forno al legno (vedeldad ugnsgrillning), BBQ (rökgrillning), charcoal (träkolsgrillning), rotissering, kebab (spettgrillning) och ishiyaki (bordsgrillning). Under de olika rubrikerna hittar man sedan en salig blandning av all världens kök – puertoricansk hambugare samsas med persisk kyckling, Texas-oxbringa siciliansk pizza och tonfiskyakitori.

Annons

Spettgrillade kalamares kommer exempelvis med mexikansk brödsallad smaksatt med lime och koriander – lätt och fräscht men knappast sensationellt. De koreanska ”ribsen” är mjälla små rackare och såserna till är finger licking good. Missa heller inte förrättspizzan med grillade skaldjur! Melkers kompanjon Danyel Couet är pizzafreak och har säkert delat med sig av sina recept till Grills köksmästare Kjell Kollin. Mumsig och snygg är den i alla fall.
Bland varmrätterna rekommenderas främst köttbitarna från den specialimporterade rökgrillen. Den långa tillagningstiden, upp till hela 12 timmar, vid låg temperatur ger en nästan smältande mör textur i kombination med mustig röksmak. Kalvläggen tillagad på detta sätt är en nåd att stilla be om, men béarnaisen som serveras i liten skål till hade man gott kunnat vara utan. Det räcker väl med den lödiga BBQ-såsen som läggen överhöljts med. Stora skojiga lökringar hör till.
Huruvida man gillar miljön eller inte är väl en smaksak, men den tycks inte främja servisens effektivitet. Att nya ställen behöver en inkörningsperiod kan man ha överseende med, men vid våra besök har det varit vimsigt värre. Vi misstänker att det beror på att order som ”Notan till gröna fåtöljen” eller ”En abborre till ekbordet med oranga lampan” ställer till det…

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons