Annons

Sara Kristoffersson:Inredning är mer än ett snyggt yttre

En ny akademisk tidskrift belyser interiörernas betydelse utifrån olika forskningdiscipliner och hur inredning speglar skiftningar i samhället. Din stol är mer än en sittplats – den avslöjar vem du är, vill vara och borde vara.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Inredning betraktas ofta som rätt larvigt. Det är till exempel vanligt att raljera om hur människor under de senaste åren slagit ut väggar och målat vitt. I Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts krogshow ”Ljust & fräscht” tidigare i år skämtades om speciellt medelklassens bostadskarriärer i storstäderna. Och för några år sedan skrev författaren Nina Björk trotsigt i Dagens Nyheter: ”Haha, Kirchsteiger! Jag bygger inte om vårt kök. Jag skaffar inte mosaik i badrummet. Jag installerar inte dimmerljus i taket. Jag går här i det gamla och trasiga och gör motstånd mot inredningsprogrammen.”

Från Björk är steget inte långt till nyutgåvan av Georges Perecs ”Tingen. En berättelse om sextiotalet” från 1965. I den franska författarens debutroman skildras det unga paret Sylvie och Jérômes besatthet av konsumtion: ett omättligt begär efter heminredning som inte stämmer överens med deras blygsamma inkomster. Och samtidigt som paret fantiserar om det perfekta hemmet omges de alltmer av tomhet.

Annons
Annons
Annons