Annons

Jenny Björkman:Inredning – intresset vi ärvde

Hur vi inreder våra hem är i dag lika viktigt som hur vi klär oss. Men dagens ljusa och fräscha ­ideal är ett arv från en tid när det goda boendet var statlig politik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det spelar ingen roll att det blivit förutsägbart att skämta om japanska spishällar. Bostäder och deras inredning lockar så mycket att det till och med går att bygga krogshower på temat, vilket Fredrik Lindström och Henrik Schyffert bevisat. Det räcker för övrigt att slå upp valfri dagstidnings bostadsbilaga, läsa bostadsannonserna eller sätta på tv:n där snart sagt alla kanaler har inredningsprogram, för att inse att det inte är konstigt att det går att skämta om vår upptagenhet av hemmet.

Drömbostäder är nu inget nytt intresse. Tvärtom. Den som flyttade åtminstone en gång om året eller hyrde rum eller till och med bara en sängplats, vilket har varit vanligt i våra städer långt in på 1900-talet, drömde alldeles säkert om ett bättre boende. Att många var hyresgäster och därför inte hade samma makt över sitt boende som de flesta har i dag, gjorde drömmarna till just drömmar.

Annons
Annons
Annons