Annons

Nanonteknik omformar mobilerna

Framtidens mobiler har inte många likheter med dagens. De blir böjbara, okänsliga för smuts, delvis genomskinliga, har väsentligt bättre batteri och kan ibland bli en del av våra kläder. Inom fem år räknar Nokias forskare med att nanotekniken förändrar mobilerna rejält.

Under strecket
Publicerad

Under namnet Morph har Nokia tagit fram en rad koncept och förslag till hur framtidens mobiler kan se ut när man med hjälp av nanoteknik förändrar det mesta. Elektroniken behöver inte längre byggas in bakom ett skyddande plastskal, den blir istället en del av materialet.

Foto: NOKIABild 1 av 4

Nano gör det möjligt att utveckla nya typer av billiga bärbara sensorer.

Foto: NOKIABild 2 av 4

Formerna kan förändras rejält. Mobilerna kan ibland vikas runt armen.

Foto: NOKIABild 3 av 4

Sensorerna kan byggas in i mobilerna eller kopplas trådlöst.

Foto: NOKIABild 4 av 4

I bransch efter bransch är förväntningarna höga på att nanotekniken ska komma med nya lösningar. Det handlar om allt från nya typer av läkemedel och genomskinliga solceller till fönster som tvättar sig själva och skjortor som inte blir fläckiga när man spiller kaffe på dem.

För mobilföretagen är nanotekniken extra lockande eftersom hela branschen i grunden håller på att förändras. Mobilerna blir allt mer som små ständigt internetanslutna datorer. De får fler inbyggda funktioner med sensorer som känner av vad som händer runt omkring.

Annons
Annons
Annons