Annons

Innerstan fel plats för spektakulär arkitektur

DEBATT. Vi måste våga språnget och uppföra Stockholms nya symbolbyggnader mer perifert och skapa ny attraktiv miljö utanför stenstaden. Det skriver arkitekten Kerstin Westerlund Bjurström.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Önskemålet om fler byggnader för kultur i arkitektoniskt fulländade hus är vi många som vill skriva under på. Men det finns goda skäl att ifrågasätta vad Ingvar von Malmborg i verkligheten vill åstadkomma med att i SvD 19/2 lovprisa ”de hälsosamt kritiska ja-sägarna”, som han dessutom förmodligen räknar sig själv till. Det som dessa ja-sägare stödjer, vare sig det handlar om kultur eller oproportionerligt stora hus för kontor eller bostäder, är nästan utan undantag byggande som äventyrar upplevelsen av den alldeles speciella karaktär som Stockholm har.

Vad ska det till exempel vara bra för att med stora nya hus bygga för de platser i Stockholms innerstad som fortfarande öppnar sig mot vattnet? En opera eller annan större märkesbyggnad är lika störande på Slussen som på Blasieholmen. Stockholm är faktiskt inte bara innerstan. När dagens opera liksom flertalet monumentalbyggnader i våra storstäder byggdes var det utanför den tidens ”innerstad”.

Annons
Annons
Annons