AmningsrummetInnerstadskvinnor på gränsen till klinisk nedstämdhet

Vera (Alida Morberg) och hennes man (Morten Vang) i ”Amningsrummet”.
Vera (Alida Morberg) och hennes man (Morten Vang) i ”Amningsrummet”. Foto: SVT

Fyra välbeställda kvinnor träffas i NK:s amningsrum för att dryfta sitt missnöje med det mesta. Karoline Eriksson känner igen sig i sina sämsta stunder, men har svårt att hitta någon rollfigur att tycka om i SVT:s nya serie.

Publicerad
Annons

Jag tillhör dem som somnade under första avsnittet av Caroline Ringskog Ferrada-Nolis tv-debut ”Juicebaren” (2016). För att knyta an till den nu aktuella SVT-serien, ”Amningsrummet” (ungefär lika lång fast färre, men längre, avsnitt), hade det nog mer att göra med amningskoma än med verkets kvalitéer. När jag ger ”Juicebaren” en ny chans inför den här recensionen kan jag se en rimlighet i att CRF-N refererar till sig själv som en svensk motsvarighet till Lena Dunham, Phoebe Waller-Bridge och Michaela Coel. Skildringen av en handfull unga vuxna som sammanstrålar vid ett vattenhål i nordöstra SoFo är överlag skarp, välskriven och rolig. Det är lätt att engagera sig i rollfigurerna.

Den här gången zoomar Caroline Ringskog Ferrada-Noli i stället in på en kvartett välbeställda innerstadskvinnor, i varierande åldrar och stadier av föräldraskap, som sammanstrålar i varuhuset NK:s amningsrum. Det är Östermalm i stället för Södermalm, ett annat slags tomhet och en ansats till mer djuplodande svärta. Dessa kvinnor är nämligen, trots att de är privilegierade, fruktansvärt missnöjda. Med sina män, sina barn, sina födelsedagspresenter, sina föräldrar, sig själva, NK:s julskyltning och pedagogerna på öppna förskolan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons