Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

First Aid Kit Innerlig stämsång mötte publikens jubel

[object Object]
First Aid Kit på Berns 19 juni. Foto: ALEXANDER TILLHEDEN/ROCKFOTO

First Aid Kit

Genre
Konsert

Berns.

Klara och Johanna Söderberg inleder onsdagskvällen inför ett utsålt Berns med ”Shattered & hollow” – från nysläppta och internationellt hyllade albumet ”Stay gold”. Med sparsmakade arrangemang, innerlig stämsång och med en estetik hämtad från en tid långt innan de var födda känns det ibland som att First Aid Kit kommer från ett annat universum. Som att någon under 70-talets första dagar fått syn på de två på skogspromenad med Vashti Bunyan, eller kanske Nick Drake, och bestämt sig för att teleportera systrarna till samtiden. Precis som lokalen, med sina överdådiga kristallkronor, är både dekoren och duons plagg guldfärgade.

När sista tonen klingat ut dränks lokalen i öronbedövande applåder och busvisslingar, men så fort introt till ”Blue” tar vid återgår publiken till vördsam tystnad. Under ”Waitress song” får First Aid Kits tre kompmusiker förstärkning på scen av stråkkvartetten Stockholm strings – något som lyfter duons blandning av folkpop och solnedgångsamericana ytterligare. En bit in i konserten inleder Klara ”In the hearts of men” med sin något ljusare countrystämma och här känns det befriande att de två bandmedlemmarna får skina lite på var sitt håll.

Efter Fleet Foxes-osande ”Cedar Lane” börjar kvällens finaste stund – världsstjärnorna från Svedmyra ställer undan mikrofonerna, stegar längst fram på scenen och sjunger ”Ghost town” – enbart ackompanjerade av Klaras gitarr. Och av publiken som tillsammans hjälper till med refrängen. Men efter en stund ska den intima atmosfären övergå i rå energi då Johanna – vid sin synt – och Klara – med sin gitarr – headbangar sig genom hela titelspåret från deras förra album, ”The lion’s roar”.

Annons
X

I ett av de få och återhållsamma mellansnacken kommer en festival i Tennessee – där de uppträtt dagarna innan – på tal. Där spelade också duons egen favoritakt Phosphorescent och därför väljer de att i kväll tolka hans ”Song for Zula” för första gången. Det blir en organisk och personlig version, även om det är lite synd att Stockholm strings inte utnyttjas just här. Då det just är stråkarna som gör originalet så där skimrande magiskt.

Precis då spelningen börjar stagnera något så avrundar First Aid Kit – efter exakt en timma – med ”Wolf”. Percussionisten John Hugardt och trumslagaren Niclas Lindström bidrar till att den lekfulla melodin får nytt liv i sitt liveframförande. Första extranumret blir den tolkning av Simon & Garfunkels ”America” som First Aid Kit uppträdde med under Polarprisgalan 2012, då det årets pristagare Paul Simon också fanns med i publiken. Efter ”Stay gold” är det ”Emmylou” som får avsluta kvällen och här får duon den mest timida av konsertbesökare att klappa med som om det gällde livet.

Sara-Märta Höglund

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  First Aid Kit på Berns 19 juni.

  Foto: ALEXANDER TILLHEDEN/ROCKFOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X