Innehåll i snus ska redovisas

Snustillverkarna måste innehållsdeklarera alla ämnen när nya märkningsregler för EU införs den 25 november. Tillverkarna välkomnar kravet – även de nya snusproducenterna. Samtidigt visar en ny kemisk analys att nykomlingarna Skruf och Granit portionssnus innehåller högre halter nikotin respektive cancerframkallande ämnen än General.

Under strecket
Publicerad
Annons

Drygt en miljon svenskar snusar. Och snusandet ökar – framför allt bland unga tjejer och gravida. Snus klassas som livsmedel och kontrolleras av Livsmedelsverket. Sedan 1972 har Swedish match, som dominerar snusmarknaden, och de nya tillverkarna fått dispens från att redovisa innehållet för konsumenten.
– Dispensen har spelat ut sin roll, eftersom den inte ligger i linje med de nya, striktare reglerna, säger Göran Anér, chefsjurist på Livsmedelsverket.

Den 25 november ska alla svenska livsmedel ha en innehållsförteckning som redovisar samtliga
– även allergiframkallande – ämnen. Det gäller även snus.
– Det innebär en bättre garanti för konsumenten, säger Göran Anér, som säger att förändringen ska göras i dialog med snustillverkarna.
Swedish match har redan frivilligt angett ingredienserna på dosan. Men inte nikotin- eller nitrosamin-halten, det vill säga mängden av de ämnen i snuset som är cancerframkallande.
– Vi har det på vår hemsida i dag. Men vi har ingenting emot att redovisa det på dosan om Livsmedelsverket kräver det, säger Inger Wahlberg, vetenskaplig rådgivare på Swedish match.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons