Innan de står i riksdagen

Under strecket
Publicerad
Annons

Folkpartiet fick skäll i valrörelsen för att diskutera främlingsfientligheten på fel sätt, inte på medievänsterns villkor utan med egna problemformuleringar. Lars Leijonborg angreps för att bryta mot konsensus genom att argumentera mot främlingsfientligheten i fel sammanhang, bl a i tevedebatter mot fel partier. Särskilt förkastlig befanns tanken att ställa språkkrav på utlandsfödda som vill bli medborgare.
Styrkt av valframgången vill Leijonborg gå vidare. På onsdagen bjöd partiet in till ett seminarium om bästa strategin mot främlingsfientlighet. En sådan kan behövas med tanke på att inte bara fp gick fram i valet utan också sverigedemokraterna, som samlade 76 000 röster i riket, i Malmö kommun lika många som kd och mp.
Forskaren Helene Lööw, nyutnämnd chef för statens Forum för levande historia, påpekade att problemet inte är en svensk fientlighet mot främlingar i allmänhet; det är mot utomeuropéer av annan hudfärg och religion som hetsen riktas.
Att tiga ihjäl hetsarna håller inte som strategi. Det
visar erfarenheter från de många länder i Europa där de främlingsfientliga får stöd. Deras bästa argument är att bara de ”vågar säga sanningen”, ett vapen som de etablerade partierna kan beröva dem genom att visa att de inte säger sanningar. Framför allt kan ledande politiker börja att öppet diskutera de samhällsproblem som skapar grogrund för hets, i stället för att kritisera folkpartiet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons