Annons
X
Annons
X

Inlåsta i moské efter bomblarm

Polisens aktion mot terrorhotet i Göteborg den 30 oktober har nu visat sig innehålla ytterligare ett kritiserat inslag. Åtta män låstes in i en moské på Römosseskolan i Gårdsten. De fick vänta, utan information, i tre timmar, uppger Göteborgs-Posten på nätet.

Av TT
(uppdaterad)

En av de isolerade, en äldre man, vädjade till polisen om att få därifrån eftersom han saknade sin medicin, men fick nej.

Att polisen slog till mot moskén berodde på att en av de fyra män som de tänkt gripa hade gått till moskén för att be sin morgonbön.

De som låstes in i moskén av polisen hade ingen annan anknytning till terroranklagelserna än att de råkade befinna sig där när polisen kom.

Annons
X

Kommissarie Bertil Claesson, chef för polisenhet Nordost, beklagar händelsen.

Ahmed Al-Mofty, ordförande i Islamiska informationsföreningen, träffade häromdagen Ingemar Johansson, länspolismästare i Göteborg.

Han protesterade då bland annat mot polisens agerande i moskén.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Så hade poliserna säkert inte uppfört sig om de klivit in i en kyrka eller en synagoga. Det som inträffat är helt galet, anser Ahmed Al-Mofty.

  Några planer på att driva saken vidare har de som blev inlåste inte.

  – Nej, inte i dagsläget. Vi har fått en uppriktig och godtagbar ursäkt från Ingemar Johansson. Men polisen behöver lära sig mer om muslimer och moskéer, det är klart.

  Det fanns ett bombhot mot Göteborg, och det var rätt att agera snabbt. Men tyvärr greps personer som inte hade med hotet att göra.

  Den bilden ger chefsåklagare Tomas Lindstrand en dryg vecka efter bombhotet.

  Det var uppgifter från vittnen som låg till grund för polisens ingripande mot flera personer i samband med bombhotet mot centrala Göteborg förra helgen, skriver Tomas Lindstrand i ett meddelande på åklagarmyndighetens hemsida.

  Vittnesuppgifterna sade bland annat att uppåt 100 personer kunde dö i ett attentat mot en viss del av Göteborgs centrum lördag 30 oktober. Mot den bakgrunden beslöt Lindstrand, tillsammans med Säpo och polisen i Västra Götaland, att göra ett snabbt tillslag med gripanden och husrannsakningar.

  ”Att insatsen drabbade människor som utredningen ganska snabbt sedan kunde fria från misstankar är självklart ytterst beklagligt”, skriver Tomas Lindstrand.

  Han anser dock fortfarande att de vittnesuppgifter som låg till grund för insatsen var trovärdiga. Informationen från vittnen förenades även med ”vissa spaningsiakttagelser”.

  Enligt Lindstrand finns det fortfarande ett tänkbart hot i samband med de misstänkta terrorförberedelserna.

  Tomas Lindstrand är chefsåklagare vid den nationella åklagarkammaren för säkerhetsmål. Hans och polisens agerande granskas nu av överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X