Inlåsning ska förhindra fler tyska terrordåd

Sedan terrordådet mot en julmarknad i Berlin i december har kraven ökat på politiska åtgärder för att förhindra framtida attentat. Nu möts de två största partierna för att diskutera hur personer som utgör säkerhetshot ska kunna spärras in i väntan på utvisning.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Som inrikesminister hamnade Thomas de Maizière i skottgluggen efter lastbilsattacken på Breitscheidplatz, då tolv människor dödades. Terrordådet i hjärtat av huvudstaden tycks dock inte ha fått några större förtroendemässiga följder – stödet för både de Maizière och hans parti ökar, visar aktuella opinionsmätningar.

På tisdagen träffar de Maizière sin socialdemokratiske regeringskollega justitieminister Heiko Maas för att diskutera konsekvenserna av Berlindådet. I en lång debattartikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung i förra veckan öppnade inrikesministern för en omorganisation av säkerhetsmyndigheterna. Bland annat vill de Maizière ge den federala polisen större befogenheter, och avveckla delstaternas inre underrättelsetjänster och överföra deras uppgifter till förbundsnivå.

Annons
Annons
Annons