Inkomst och bakgrund viktigt för kulturval

Inkomst har börjat spela en allt större roll för svenskarnas kulturkonsumtion, enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys. Arkivbild.
Inkomst har börjat spela en allt större roll för svenskarnas kulturkonsumtion, enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys. Arkivbild. Foto: Friso Gentsch/AP/TT

De värderingar man får med sig från barndomen spelar stor roll för hur man senare i livet kommer att ta del av kultur. Men inkomst har börjat få större betydelse.

– Det sociala arvet spelar stor roll för hur du deltar i den traditionella kulturen, säger Daniel Gustafsson, utredare vid Myndigheten för kulturanalys.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Gick dina föräldrar ofta på teater, på utställningar eller läste böcker? Har du en relativt hög inkomst? Har du studerat i många år? I så fall är chansen också stor att du själv ofta kommer att läsa böcker, se filmer och gå på konserter och teater.

Mycket lite har ändrats när det kommer till hur svensken tar till sig av kultur som att läsa böcker, gå på konserter, museer och utställningar. Utöver det man får med sig från hemmet väljer vi gärna kultur som präglar den samhällsklass vi tillhör. Avgörande är inte alltid pengarna utan snarare värderingen av kultur, enligt myndighetens nya rapport om svenskarnas kulturvanor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons