Annons
Krönika

Mikael Mölstad:Inkompetens gör din vinupplevelse starkare

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Har vinnjutning något med kompetens att göra? Tanken slår mig efter att jag läst kolumner av SvD:s prisbelönade vetenskapsjournalist Emma Frans. Hon tar modigt upp frågan om de inkompetenta som överskattar sin förmåga och de kompetenta som underskattar sin. För mig handlar detta om ett citat som följt mig genom livet: ”Problemet i världen är att de dumma är så tvärsäkra och att de intelligenta är så fulla av tvivel”. Filosofen Bertrand Russel lär ha uttryckt detta 1933.

När jag nu försöker applicera allt detta i min vinvärld blir det intressant. Jag känner mig omväxlande kompetent och inkompetent – eller dum och intelligent. För mig är det faktiskt tjusningen med vin. Jag behöver varken kompetens eller intelligens för att lyfta ett glas vin, sniffa lustfyllt på innehållet och sedan smackande låta det studsa runt i munnen för att slutligen svälja klunken med en njutningsfull känsla. Det är inte svårare än så. Frågor som: Vem har gjort det på vilken druva som vuxit i vilken vingård, är då totalt ointressanta. För upplevelsen av vin behövs ingen kunskap. Det är kanske därför blindprovningar är så populärt i vinprovarsammanhang. I denna konst blev till och med fyra Munskänkarna från Piteå världsmästare 2017.

Annons
Annons

Här ligger själva kärnan i den större njutningen av vin. Det omedelbara blir lättare att ta till sig om man inte vet något om vinet.

Nu vill jag påstå att dessa fyra munskänkar är otroligt kompetenta. De vet allt om vin, eftersom de inte bara ska blindprova utan efteråt tala om vad det är. Men här ligger själva kärnan i den större njutningen av vin. Det omedelbara blir lättare att ta till sig om man inte vet något om vinet. Många vill inte ens veta efteråt. En jämförelse med konst ligger nära till hands. Man kan älska ett konstverk helt irrationellt. Utan att känna behov av att veta allt om konstnärens liv eller vilka färgtuber hen använt.

För mig är dock kunskap en fördjupning av den lustfyllda upplevelsen. Jag vill vet vad det är som gör att jag njuter av just detta vin. Vem i hela världen har gjort detta? Och hur? Ofta finns en historia som ger större insikt för varför vinet smakar som det gör. Låt mig därför gå till den irländske författaren W.B. Yeats som 1920 uttryckte en liknande tanke som Russel: ”De bästa saknar övertygelse medan de sämsta är fulla av passionerad intensitet”. Ungefär så känner jag mig när det gäller min värld av vin. Som bäst och mest kompetent blir jag då och då förvirrad av all kunskap och vet inte riktigt vad jag ska tycka. Som sämst och inkompetent struntar jag i kunskapen och bara njuter förbehållslöst. För mig är fascinationen just båda dessa ytterligheter. Den enkla njutningen och den komplicerade kunskapsinsamlingen.

Ett favoritcitat kanske klargör det hela. Den tysk-amerikanske beatförfattaren Charles Bukowski påstod strax innan han dog att (fritt översatt) ”problemet med litteraturen är att de dåliga författarna har allt självförtroende medan de skickliga hyser all tvivel”. Det kan lätt överföras på vin. Jag får till exempel ofta frågan vilka druvor jag gillar bäst. Då brukar jag svara pinot noir och riesling. Då kommer alltid motfrågan: varför det? Då ändrar jag mig till cabernet sauvignon och chardonnay – tills de ger upp och tänker att jag är totalt inkompetent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons