Recension

Ivans återkomstInkännande bild av kärv manlighet

Med beundransvärd empati och lyhördhet tolkar Tawni O'Dell den manliga mytologi som frodas i amerikanska gruvdistrikt, impregnerad av drucken självömkan. Magnus Eriksson har läst en oupphörligt gripande roman.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolgruvedistrikten i östra USA har avsatt en rik tradition, både av politisk radikalism och populärkulturell mytologi. I båda sammanhangen är den populistiska attityden central, alltså ett genuint systemförakt, en grundmurad misstänksamhet mot politiska och ekonomiska maktcentrum och ett kompromisslöst ställningstagande för dessa maktstrukturers offer. I Tawni O'Dells roman Ivans återkomst, hennes andra bok, löper linjerna samman i en konstnärligt fullödig helhet.
Tawni O'Dell skriver om en ärrad fotbollshjälte, Ivan Zoschenko, som återvänder till barndomens Coal Run, eller vad som finns kvar av Coal Run sedan gruvhålet Gertie exploderade 30 år tidigare. Nära hundra män dödades, däribland Ivans far, som flydde från den ukrainska delen av Gulagarkipelagen för att dö i Pennsylvania.

I det längsta har Ivan hållit sig borta från Coal Run. Hans karriär tog ett abrupt slut när hans ena ben sargades i en olycka. Sedan dess har Ivan odlat sitt drickande och hållit sig borta. Men ett gåtfullt brev tvingar honom tillbaka. En kompis från high school-laget skall släppas ur fängelset, där han suttit i 15 år, först för att ha misshandlat sin fru så att hon blivit medvetslös, hon ligger ännu i koma, sedan för att ha mördat en medfånge. Och Ivan konfronteras med sitt förflutna.

Annons
Annons
Annons