Recension

Lovisas fotbollsskola, samt fler ungdomsböcker om fotbollInitierat, fylligt och spännande

Sportigt På fredag drar det igång, fotbolls-VM. Förlagen har passat på att ge ut såväl ungdoms- som barnböcker. SvD:s recensent Per Israelson har läst åtta av dem.

Under strecket
Publicerad

Anna-Julia Granberg har tecknat till Arne Norlins ”Fabians fantastiska fotbollsskor” (bilden något beskuren).

Annons

Efter att ha läst några nyutkomna böcker på temat fotboll är intrycket förvånansvärt homogent. Idrottens självbild är som bekant demokratisk. Alla får vara med. Elitism är fult. Jämlikhet råder. Oavsett om det handlar om pojklag, flicklag eller mixade lag så inordnas man under samma regelverk. Alla behandlas lika. Det fokuseras på gruppdynamik och identitetsutveckling. Av alla moraliska imperativ är det ett som väger tyngst: du skall göra ditt bästa. Det är inställningen som räknas, viljan att kämpa, slita, nöta och träna. Och det är ju bra. Alla kan bli bäst. Men det är ändå inte det som är viktigast. Det är inställningen. Underdog-perspektivet dominerar.
**
Som för Fabian i Arne Norlins** trevliga, men stundtals lite tjatiga Fabians fantastiska fotbollsskor. Fabian är bara åtta år, liten till växten och får inte spela med de större och äldre barnen. I stället tränar han med sin farmor, och när hon en dag skänker honom ett par gamla fotbollsskor händer det grejer. Han har en riktig rökare, visar det sig. Och
sikta kan han också. Skorna måste vara förtrollade, tänker Fabian. Men är de det? Här gäller det att lära känna sig själv, att utvecklas som spelare. Man måste finna vad man är bra på och lita till sin förmåga. Ta sin plats i laget, i tillvaron. Fotbollen är ett metaforiskt fält, en spegel för livet.

Självförtroende är en knäckfråga också i Matchhjältar. Här handlar det om ungdomsfotboll, en högst påtaglig övergångsperiod där man den ena dagen spelar med sitt gamla pojklag för att den andra göra debut i A-laget. Johan upplever att vänskapen med barndomskamraten Micke förändrats sedan denne börjat spela med pojklandslaget. Men Johan är också han en grym fotbollsspelare. Det gäller bara att han inser det, och tar chansen när den ges.
Och det gör han ju förstås. Men först efter att ha tagit till sig ett av tränarens visdomsord: det är skillnad på individuell prestation och lagets prestation. Man måste vara självkritisk, men inte klandra sig för andras misstag. Då förstår man hur laget fungerar.
Författaren Mattias Göransson - även meriterad fotbollsskribent - bjuder på en engagerande och smått rörande skildring av den elitsatsande spelarens situation: belönande, men också ensamt.

Annons
Annons
Annons