Annons
X
Annons
X

Ingves vill lugna marknaden

Bankkonkurserna kryper allt närmare Sverige.

Av TT
(uppdaterad)

Trots lättnad över att USA-krispaketet är i hamn drar kalla finansvindar över Europa med flera banker på fallrepet. Enligt investerare på börsen ligger Swedbank risigt till.

När raset härjade som värst gick Riksbanken återigen ut och erbjöd extra likviditet tillsammans med flera av världens centralbanker.

– Det är viktigt att vi vidtar de här åtgärderna för det finns störningar i det globala finansiella systemet vad gäller handeln med dollar, sade Riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens.

Annons
X

Han talade om att krispaketet i USA på 700 miljarder dollar skapat en stark efterfrågan på dollar som en rad riksbanker i världen nu försöker mätta.

Samtidigt fortsatte Ingves tala lugnande om läget i Sverige. De svenska bankerna har inga stora kreditförluster i USA, har bra kapitalbas, och fortsatt god intjäningsförmåga, underströk Ingves.

Samtidigt tror han att Riksbankens åtgärd kan ha goda effekter även i Sverige.

– Vi är en del av det globala finansiella systemet, vi är inte en isolerad del.

Ingves fick också frågan om hur han ser på Swedbanks kursfall under måndagen.

– Det är inte vår sak att göra bedömningar av aktiekurser, svarade han.

Efter konkursvågen och panikräddningar av USA:s största banker faller även Europabanker i en allt stridare ström. I dag räddades den isländska storbanken Glitnir av staten. Om ett par veckor hade annars konkursen varit ett faktum, enligt den isländska centralbanken.

Och Beneluxländernas hundramiljardersräddning av Fortis och flera danska banker i djup kris innebär att finanskrisen står vid svenska gränsen.

Bankerna med sämst likviditet råkar först illa ut när pengaflödena sinar.

Kanske inte så oväntat.

– Men ett nytt skede i den här krisen är det ju, det är klart, säger bolåneföretaget SBAB:s analytiker Tor Borg.

Aktiebörserna regerade med kraftiga fall. Stockholmsbörsen föll med som drygt fem procent. Swedbank och Carnegie rasar 15-20 procent. Swedbank är den bank som pekats ut för att ha störst problem med att få lån.

Bankanalytiker är frågande till de kraftiga kursnedgångarna för Swedbank och Carnegie.

– Jag har inte sett något nyhetsflöde, men det florerar otroligt mycket rykten nuförtiden, säger Rickard Henze på ABG Sundal Collier.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, oroas av de senaste beskeden om problem i europeiska banker.

– Det är oroväckande för det är ju väldigt tydligt att det handlar om likviditetsproblem i första hand, och detta trots att centralbankerna ställer upp och erbjuder väldigt mycket likviditet.

Bergqvist konstaterar att den fortsatt stora osäkerheten gör att bankerna har problem med likviditeten, att få tag på pengar.

Och när raset härjade som värst gick Riksbanken återigen ut och erbjöd extra likviditet tillsammans med flera av världens centralbanker. Men riksbankschefen Stefan Ingves upprepade att den svenska finansiella stabiliteten är tillfredsställande.

”De svenska bankerna har goda förutsättningar att stå emot den ökade oron som nu blivit tydlig även här”, skriver han i ett uttalande.

– Riksbankens agerande är ingen panikåtgärd utan syftar till att stärka bankernas likviditet, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker vid SEB.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson räknar med att fler europeiska banker kommer att behöva statlig hjälp eller tas över av konkurrenter.

– Det vi nu ser är dominobrickor som faller och som kommer fortsätta falla.

Krisen får även andra effekter. Bankkartan målas om. I spillrorna passar bland andra Nordea på att köpa delar av krisdrabbade Roskilde bank samt att Vestjysk Bank tar över danska Bonusbanken sedan kapitalet försvunnit och vd lämnat in.

Enligt Nordea kan det bli aktuellt med fler förvärv.

Den brittiska regeringen tog också över den krisdrabbade banken Bradford & Bingley. EU-kommissionen kommer att granska om huruvida de stora statliga räddningspaketen kan röra sig om otillåtet stöd.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X