Annons
X
Annons
X

Ingves vill begränsa skuldsättningen

Svenskarna borde inte tillåtas att skuldsätta sig över en viss nivå, enligt riksbankschefen Stefan Ingves. Skuldsättningen har stått i vägen för sänkta räntor.

Av TT
(uppdaterad)
Stefan Ingves.
Stefan Ingves. Foto: SCANPIX

Hushållens skuldsättning blev huvudfråga när riksbankschefen Stefan Ingves besökte riksdagens finansutskott. Han förklarade att det bör finnas ett tak för hur stor skuldsättningen för svenska hushåll kan tillåtas bli i förhållande till deras inkomster.

Hushållens skulder uppgår i dag i snitt till cirka 170 procent av de disponibla inkomsterna. Det bör finnas ett tak för hur hög denna siffra tillåts bli enligt Ingves.

– Min personliga uppfattning är att 200 procent är ett tak, sade han.

Annons
X

PERSPEKTIV:
Livlig diskussion vid senaste räntemötet

På plats i utskottet fanns också vice riksbankschef Per Jansson. Han förklarade att han vid senaste räntemötet hade varit beredd att rösta för sänkt ränta om inte hushållens skuldsättning varit så stor.

– Senast i oktober hade jag varit beredd att rösta för sänkt ränta, om vi inte haft problemen med hushållens skulder, sade Jansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag ser att vi har en premie på räntan som är förhållandevis liten, men som ändå finns där, sade Jansson.

  Samtidigt bedömer han att detta inte innebär att Riksbanken nu har dubbla mål för penningpolitiken.

  – Jag tycker inte att vi har det. Vi har till exempel inte ett mål för växelkursen. Men det är ändå en variabel vi måste ta hänsyn till. Och hushållens skulder är en annan, säger Jansson.

  LÄS ÄVEN:
  De är sämst på att betala av på bolånet

  Säg din ränta – och se grannens svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Ingves.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X