Annons
X
Annons
X

Ingves viftar bort kritiken från FI

Sprickan mellan FI och Riksbanken ledde till frågor när Stefan Ingves kallades till finansutskottet idag. Riksbankschefen viftade bort kritiken.

– Bankernas likviditet är en hjärtefråga för oss, säger Stefan Ingves.

[object Object]
Stefan Ingves. Foto: Lars Schröder/TT

I slutet av förra veckan blev det känt att Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen hade skickat ett irriterat brev till Riksbanken. Där upplyste han om att det i Sverige är ”Finansinspektionen som beslutar om bankernas likviditetskrav”. Detta skedde efter att Riksbanken i sin tur hade skickat brev till de fyra svenska storbankerna och bett dem redovisa hur de ska förbättra sin likviditetsriskshantering.

Förra veckans brevskrivande gav upphov till frågor i finansutskottet, dit riksbankschefen Stefan Ingves och direktionsledamoten Martin Flodén var inbjudna för att tala om Riksbankens penningpolitik under tisdagen.
Stefan Ingves fick under frågestunden svara på hur pass bra samarbete han har med Finansinspektionen.

– Vi har ett gott samarbete men vi tycker inte alltid samma sak, sa Stefan Ingves och hänvisade till ett specifikt lagrum, sjätte kapitlet, nionde paragrafen i Riksbankslagen, när det gäller möjligheterna för Riksbanken att begära in information från bankerna.

Annons
X

Stefan Ingves förklarade vidare att det inte är något konstigt med att Riksbanken löpande begär in information från bankernas om deras likviditet.

  • Likviditeten är en hjärtefråga för oss. Det är vi som lånar ut pengarna om bankerna skulle behöva låna, och då är det en väldigt central fråga för oss att hålla reda på detta, sa Stefan Ingves till SvD Näringsliv efter utfrågningen i finansutskottet.

Finansinspektionen har haft kritiska synpunkter på detta. Din kommentar?

– Vi är två myndigheter som har lite olika roll i dessa sammanhang. Det är inget konstigt med det. Jag har ju redogjort för hur lagstiftningen ser ut och vilka data vi begär in. Detta är något vi har gjort under lång tid.

Hur ser du på Thedéens brev?

– Det är frågor som ska riktas till honom. Vi har ju tagit upp dessa frågor under lång tid. Första gången tror jag var i stabilitetsrapporten hösten 2013. På detta sätt är det ingen ny fråga.

Men Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kritiserar ju er?

– Man kan inte vänta sig att alla ska tycka likadant om allting. Då lever vi med det, vi fortsätter tillsammans med inspektionen resonera om de här frågorna. Vi har lite olika roller och lite olika intressen i det här. Samtalet fortsätter.

Annons

Stefan Ingves.

Foto: Lars Schröder/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X