Annons

Ingves: Ingen sänkning av räntan – trots krisen

Riksbankschef Stefan Ingves håller avståndet från reporter efter fredagens tal om bankens åtgärder så här långt.
Riksbankschef Stefan Ingves håller avståndet från reporter efter fredagens tal om bankens åtgärder så här långt. Foto: Ali Lorestani/TT

Glöm räntesänkningar för hushållen. Riksbankens fokus är istället att se till att företagen kan låna pengar. Men intresset för bankens stödpaket är ljummet och på fredagen gav bankerna åter tummen ner.

Under strecket
Publicerad

Regeringen ledd av finansminister Magdalena Andersson har så här långt sjösatt krispaket till ett värde av 100 miljarder kronor, eller knappt två procent av BNP.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen presenterade häromdagen en rejäl höjning av a-kassan. Samtidigt slopas kravet som tvingar många bolånekunder att amortera. Båda åtgärderna syftar till att ge osäkra hushåll mer pengar i plånboken. Ett räntesänkning kan dryga ut hushållens kassa ännu mer, men riksbankschef Stefan Ingves har inga sådana planer.

– Det är inte huvudfrågan i dagsläget. Jag förstår att det är många som resonerar på det sättet för det är så man är van vid att tänka. Men penningpolitiken är i dagsläget någonting helt annat där huvudsyftet är att hålla igång svensk ekonomi, säger Stefan Ingves till SvD.

Annons
Annons
Annons