Annons

Ingves: ”Grexit ingen stor fråga för Sverige”

Även om Grekland skulle lämna eurosamarbetet tror riksbankschefen Stefan Ingves inte att det skulle uppstå ett liknande kaosartat krisläge som det som följde efter Lehman Brothers kollaps hösten 2008.

Under strecket
Publicerad

Riksbankschefen Stefan Ingves.

Foto: SCANPIXBild 1 av 1

Riksbankschefen Stefan Ingves.

Foto: SCANPIXBild 1 av 1
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: SCANPIX

När den amerikanska banken stupade så kollapsade kapitalmarknaderna världen över med akut brist på likviditet i övriga banker. Den svenska centralbanken tvingades den gången säkerställa likviditeten för de svenska bankerna.

– Det finns en mycket annorlunda och mer ingående förståelse i frågan i dag, jämfört med Lehman. Jag förväntar mig inte en Lehmanliknande situation, säger Stefan Ingves till nyhetsbyrån Reuters.

Hans resonemang bygger på att den europeiska centralbanken sedan fem år tillbaka tillfört euro i det finansiella systemet vid likviditetskriser.

– Det betyder att människor har haft en hel del träning när det gäller att hantera brist på likviditet, säger Stefan Ingves.

Till Reuters säger riksbankschefen också att ett grekiskt utträde knappast skulle få några effekter för Sveriges vidkommande eftersom handelsförbindelserna länderna emellan är mycket begränsade.

– För oss är Grekland inte mycket av en fråga.

Marknaderna väntar nu spänt på utfallet av ytterligare ett nyval i Grekland. Detta äger rum söndag i nästa vecka. Flera grekiska partier vill att landet lämnar eurosamarbetet.

De senaste opinionsundersökningarna ger en fingervisning om att det kommar att bli ett jämnt val mellan de politiska schatteringar i Grekland som säger ja respektive nej till fortsatt eurosamarbete.

Under torsdagen skakade dock börserna av sig Greklandsoron och tog i stället positivt intryck av att
Kinas centralbank överraskande sänkte styrräntan. Marknadens aktörer hoppas även på lugnande och uppmuntrande signaler när den amerikanske centralbankschefen, Ben Bernanke, talar inför kongressen vid fyratiden, svensk tid, i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons