Enighet i Riksbanken om räntebeskedet

Riksbankschefen Stefan Ingves fick med sig alla direktionsmedlemmar på de avgörande besluten på senaste räntemötet. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves fick med sig alla direktionsmedlemmar på de avgörande besluten på senaste räntemötet. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Samtliga sex ledamöter i Riksbankens direktion, härledda av riksbankschefen Stefan Ingves, var eniga om beslutet att lämna styrräntan oförändrad och köpa bostadsobligationer för 85 miljarder kronor till september 2020, enligt ett protokoll från mötet den 27 april.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

"För att inte problem på finansmarknaderna ytterligare ska förvärra läget ansåg ledamöterna att penningpolitiken just nu behöver fokusera på åtgärder som tillför likviditet till det finansiella systemet och förbättrar marknadernas funktionssätt. Därigenom skapas också förutsättningar för en snabbare återhämtning när ekonomin åter börjar öppna upp", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Vice riksbankschef Anna Breman varnade enligt protokollet för att en sänkning av reporäntan i nuvarande läge kan vara kontraproduktiv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons