X
Annons
X

Ingves: Får Nordea trubbel kommer vi inte undan

Nordeas beslut att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors ökar riskerna i finska ekonomin. Men det betyder inte nödvändigtvis att riskerna i svensk ekonomi minskar. De varningarna kommer från Riksbankschef Stefan Ingves. Han varnar dessutom Nordea för att utnyttja mindre stränga bankregler i Finland för att ta mer risker.

Finlands ekonomi är hälften så stor som den svenska. Samtidigt kommer finska skattebetalare att behöva stå för notan om Nordea krisar – inte bara på hemmaplan, men också i Sverige, Norge och Danmark. För trots att EU arbetar mot en bankunion så är projektet långt ifrån i hamn. Det finns till exempel ingen gemensam insättarförsäkring i eurozonen där staten garanterar spararnas pengar om en bank skulle krisa.

– Så här långt har det inte funnits någon aptit bland de stora länderna att skapa en europeisk insättarförsäkring som är lika för alla och då gäller principen att det är landet där huvudkontoret ligger som får stå för fiolerna. Då väcks naturligtvis frågan: klarar man det? säger Stefan Ingves.

Foto: Annika af Klercker Bild 1 av 2

Riksbankschefen Stefan Ingves.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X