Annons
Krönika

Per Wästberg:Inget verkar stämma i Paris

Natt i Paris.
Natt i Paris. Foto: Best Shot Factory/TT

Paris innerstad har beskrivits som den enda plats där man ser riktigt gamla människor rofyllt flanera i skymningen. En del parisbor rör sig dock genom staden nattetid – och allt annat än rofyllt.

Under strecket
Publicerad

På Le Petit Lutetia vid Rue de Sèvres i Paris – på 20-talet två Nobelpristagares favoritkrog, Roger Martin du Gard, André Gide – sitter Gérard Depardieu, ovårdad som en clochard. Han äger restauranger och affärer i dessa kvarter kring Rue du Cherche-Midi. Om någon okänd hälsar på honom är han inte ovänlig och är det en yngre dam lyser han upp.

De ledarlösa gula västarna har marginaliserats till glesa grupper och mest inriktat sig på att förstöra radarstolparna längs vägarna. Klimatmarscherna har lyckligtvis kommit med andra budskap sedan dess. President Macrons sjunkande popularitet har vänt, och trots sin förtvivlan över trög inrikespolitik och växande budgetunderskott tycks han hoppfull om att återväljas 2022. Han är en patriot av samma högstämda slag som De Gaulle, som sa till Camus 1958: ”När allt kommer omkring har ingen uppfunnit något bättre än Frankrike.”

Annons
Annons
Annons