Inget tvång bygga ut 3G i glesbygden

Post- och telestyrelsen, PTS backar. 3G-operatörerna i Sverige kan med stor sannolikhet minska sina investeringar med tre miljarder per bolag. Det visar PTS egen konsult-rapport. Därmed kan 3G-operatörerna få rätt i sin vädjan att inte behöva bygga så många basstationer som ursprungligen planerades. Post- och telestyrelsen, PTS backar. 3G-operatörerna i Sverige kan med stor sannolikhet minska sina investeringar med tre miljarder per bolag. Det visar PTS egen konsult-rapport. Därmed kan 3G-operatörerna få rätt i sin vädjan att inte behöva bygga så många basstationer som ursprungligen planerades.

Under strecket
Publicerad
Annons

3G-näten i Sverige skulle ha varit fullt utbyggda den 1 januari 2004. Det var de inte. Mobiloperatörerna skyller på strul med bygglov, bristen på 3G-telefoner och mycket annat. Alla 3G-operatör-erna har gång på gång vädjat till PTS att mildra kraven. Krav som operatörerna själva har skrivit under.

PTS har så här långt varit benhårda. Beskedet har varit solklart:
”Bygg klart era nät enligt den plan som ni lämnat in, annars”
Men nu tyder allt på att PTS kommer att backa. Enligt PTS egen konsultrapport har 3G- operatörerna rätt när det gäller en teknisk detalj, nämligen att signalstyrkan från basstationen är onödigt strak. Faktum är att signalstyrkan i glesbygd kan sänkas rejält. I glesbygden skulle det innebära att operatörerna kunde bygga 40 procent färre basstationer jämfört med den ursprungliga planen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons