Annons
X
Annons
X

Inget stopp för Twitter i riksdagen

Riksdagens talman Per Westerberg (M) vill inte begränsa ledamöternas twittrande i riksdagen trots att flera av dem fått uppmärksammad kritik den senaste tiden.

Av TT

Han menar att ledamöterna själva måste komma överens om regler enligt det ”gentlemen's agreement” som finns inom utskotten.

– Jag tror att det finns en opinionsmässig uppförsbacke för att börja sätta lagregler för mindre insyn i riksdagsarbetet, säger Per Westerberg.

På torsdagen anklagade moderata ledamöter S, V och MP för att ha bjudit in Sverigedemokraterna till förhandlingar. Anklagelserna kom via mikrobloggen Twitter efter ett möte i arbetsmarknadsutskottet och orsakade stor upprördhet inom oppositionen.

Annons
X

Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg säger till TT att hon ”vid första bästa tillfälle” tänker ta upp frågan om twittrande vid möten till diskussion med de övriga gruppledarna i riksdagen.

Det är inte första gången Twitter orsakar diskussioner. I mars kritiserades sverigedemokraten Kent Ekeroth hårt sedan han twittrat från ett stängt möte med EU-nämnden.

– Utskottssammanträden sker bakom stängda dörrar men man ska vara på det klara med att ledamöterna inte har tystnadsplikt. Det har de endast när det gäller rikets säkerhet, eller om de är till allvarligt men i mellanstatliga förhållanden, säger Per Westerberg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I konstitutionsutskottet (KU) finns till exempel en överenskommelse om att ledamöterna lämnar ifrån sig sina mobiltelefoner under mötena för att undvika läckor av känsliga saker. Något som är helt på frivillig basis, enligt Per Westerberg.

  Twitter är vanligt förekommande i riksdagen. Under debatter i kammaren pågår ofta en parallell Twitter-debatt, säger Per Westerberg. Han ser inte det som ett stort problem.

  – Så länge det inte stör god ordning i kammaren finns inget att säga om detta.

  De etiska problem som kan uppstå när ledamöter twittrar om andra ledamöter eller partier vill Per Westerberg inte gå in på.

  – De synpunkter jag har där vill jag förbehålla gruppledardiskussionen.

  Vid nästa gruppledarmöte om två veckor kommer Twitter-frågan att diskuteras.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X