Annons

SpiraInget slår den värme som Alan Gilbert sänder ut

Alan Gilbert i Konserthuset.
Alan Gilbert i Konserthuset. Foto: Jan-Olav Wedin

Alan Gilbert, Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent, är äntligen tillbaka i Stockholm under två hela veckor. Orkestern sjunger och glittrar under hans säkra ledarskap

Under strecket
Publicerad

Det är en kväll av återseenden när Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent Alan Gilbert åter står på pulten en världskarriär senare. Efter tio år hos New York-filharmonikerna, och efter att hösten 2018 ha installerats som chefsdirigent i Hamburgs prestigefyllda Elbphilharmonie, är han tillbaka i Stockholm.

Nyligen meddelades att han tagit sig an samma uppdrag vid Kungliga Operan i Stockholm. Men frånsett det grå glittret i håret och en mänsklig mognad som märks inte minst i kroppsspråket så är det samma ödmjuke man som växte in i rollen här i Stockholm. En dirigent som undanber sig de extravaganta utspelen och använder hela sin konstnärlighet och värme i musikens tjänst. Gilbert hinner tillbringa hela två veckor i Stockholm, och han inleder första veckan med en spektakulär Europapremiär – Unsuk Chins ”Spira”, en sambeställning med Elbphilharmonie och Walt Disney Hall som uruppfördes 2019.

Annons
Annons
Annons