Inget parti får uteslutas på grund av sina åsikter

Om en skola bjuder in representanter för riksdagspartierna till en debatt skulle enligt JO-beslutet samtliga cirka 40 partier som kandiderar till riksdagen, men även andra partier, kunna kräva att skolan anordnar debatter där de får delta, skriver Anna Skarhed.
Om en skola bjuder in representanter för riksdagspartierna till en debatt skulle enligt JO-beslutet samtliga cirka 40 partier som kandiderar till riksdagen, men även andra partier, kunna kräva att skolan anordnar debatter där de får delta, skriver Anna Skarhed. Foto: JESSICA GOW/TT
Publicerad
Annons

Justitiekanslern Anna Skarhed, JK, har i en debattartikel på Brännpunkt (12/9) om politiska partiers medverkan i skolans samhällsinformation hävdat att JO:s tolkning av grundlagens objektivitetskrav är orimlig och alltför långtgående. JK har i artikeln hänvisat till ett beslut som JO fattade under 2010. Enligt JK innebär beslutet att ”Om en skola inbjuder representanter för riksdagspartierna till en debatt skulle […] samtliga cirka 40 partier som kandiderar till riksdagen men även andra partier kunna kräva att skolan anordnar motsvarande debatter där de får delta.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons