Annons
X
Annons
X

Inget om Ersson hos Stasi

Birgitta Almgren hävdar att hon har fler källor än Säpo till boken där Marianne Ersson pekas ut som östtysk Stasiagent. Men nu uppger den tyska myndighet som ansvarar för Stasiarkivet att den inte funnit någonting alls om Ersson i sina dokument.

[object Object]
Marianne Ersson. Foto: INGVAR KARMHED

Under beteckningen ”Nr 6” har flyglottan Marianne Ersson i Härnösand beskrivits i Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner.... Hon kallas ”en av de förmodligen smartaste svenska kvinnliga Stasiagenterna”. Enligt boken hade Ersson erkänt i förhör att hon haft uppdrag av Stasi. Men som framgick i SvD i går har Säpo skriftligen gett besked om att det inte finns något erkännande i Erssons Säpoakt.

Birgitta Almgren har i flera debattinlägg framhävt att hennes forskning förutom på Säpos arkiv bygger på ”det östtyska utlandsspionagets hemliga handlingar i Stasiarkivet”.

–Det är ju väldigt mycket jag har från Stasiarkivet, sa Almgren till SvD för några dagar sedan.

Annons
X

I dag kan SvD avslöja att det inte finns någonting om Ersson i Stasis arkiv. Det beskedet fick Marianne Ersson häromdagen skriftligt i ett brev från den tyska Stasimyndigheten i Berlin.

–Det var som julafton när jag fick brevet. Det är oerhört betydelsefullt för mig att få detta svart på vitt, säger Marianne Ersson till SvD.

Brevet är skrivet av BStU (Der Bundesbeaftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik).

”Eftersökning i kartoteken i Centralkontoret i Berlin och filialen i Rostock visar att ingen hänvisning till Er person finns i dokumenten”, lyder beskedet från BStU. Samtidigt poängteras att mer information kan påträffas i framtiden.

Ersson uppgav för BStU att hon arbetat i Östtyskland 1984–85, sin dåvarande bostadsadress i Greifswald i norra Tyskland och även sitt tidigare tyska efternamn. Men trots detta fann BStU ingenting om henne, enligt beskedet som är daterat den 7 december.

–Det här bekräftar vad jag visste. Det här visar att Birgitta Almgren fabulerat, säger Marianne Ersson.

SvD läser upp beskedet från Berlin att det inte finns något om Ersson i Stasiarkivet för Birgitta Almgren.

–Jaha. Det finns ännu inte i Stasis arkiv. Det finns faktiskt mycket material som håller på att rekonstrueras. Man håller på och klipper och klistrar med avancerad datateknik i det förstörda materialet. Fortfarande är det väldigt osäkert, svarar hon.

Hon säger att endast amerikanska CIA har arkiv över svenska Stasiagenter, som i så fall finns i det så kallade Rosenholzarkivet. SvD:s fråga om Birgitta Almgren i Berlin själv sett någon rapport från Sverige som skulle kunna ha kommit från Marianne Ersson vill Almgren inte svara på.

Wilhelm Agrell, som är professor i underrättelseanalys, understryker att uppgifter från Säpo eller från tidigare Stasiagenter har mindre tyngd som källmaterial än dokument inifrån Stasiarkivet.

–Detta stärker inte hypotesen om en Stasikoppling, konstaterar han.

LÄS MER:
Stasiarkivet öppnas inte för alla

LÄS MER:
Finska arkiv förblir stängda

Regeringsrättens beslut svd.se Säpos anmälan svd.se Ask tveksam till öppna arkiv blog.svd.se Även KD vill öppna Stasiarkiv blog.svd.se S: Dags att öppna Säpos arkiv blog.svd.se Läs alla tidigare Faktakollar blog.svd.se
Annons
Annons
X

Marianne Ersson.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X