Bortom ordning. 12 nya livsreglerInget nytt – men Peterson älskas ändå

Jordan B Peterson levererar tolv nya ”livsregler” i sin nya bok.
Jordan B Peterson levererar tolv nya ”livsregler” i sin nya bok. Foto: Lars Pehrson

Jordan B Peterson har inget nytt att komma med, men kanske kan resonemangen om rätt och fel ändå hjälpa unga män. Josefin de Gregorio konstaterar dock att hon inte behöver boken – hon har redan Bibeln.

Under strecket
Publicerad
Jordan B Peterson.

Jordan B Peterson.

Foto: Lars Pehrson
Jordan B Peterson.

Jordan B Peterson.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Ett tag kändes det som att ingen pratade om något annat än Jordan B Peterson, den kanadensiske psykologen vars bok ”12 livsregler” blev både en storsäljare och en kontroversmagnet. Hade Peterson, med sin trogna följarskara av unga män på jakt efter mening, rätt i sina utsagor om den mänskliga naturen? Hjälpte det att städa rummet för att få ordning på sitt liv? Eller var han tvärtom en auktoritär, sexistisk transfob som gav bränsle åt en radikaliserad alternativhöger? Alla var oense, och när Peterson kom till Sverige bad Margot Wallström honom att ”krypa tillbaka under sin sten”.

Ändå var han firad och uppskattad, sålde miljoner och höll utsålda föreläsningar. Sedan hände något. Efter att hans fru blivit svårt sjuk i cancer började Jordan B Peterson missbruka lugnande medel, och i ett desperat försök att sluta med dem sövdes han ner på en rysk klinik. Hela historien var både bisarr och sorglig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons