Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Inget långkok i världen mörar sådant valfläsk

(uppdaterad)

Den politiska grytan fylls just nu av en besynnerlig sorts valfläsk. Moderaterna lovar dyrt och heligt att inte sänka skatten. Socialdemokraterna viftar varnande med pekfingrarna och påpekar att såna där borgare ska man inte lita på, rätt vad det är sänker de skatten.

Ja, hu…

För oss som inte tycker att skattesänkningar är något att skrämma små barn med framstår hela diskussionen som smått mardrömslik. Vart man än vänder sig står det politiker och lovar att ta våra pengar. Och då är det ändå bara februari. Hur det ska låta i Almedalen om den här grytan får puttra vidare vill man inte ens tänka på.

Annons
X

Förmodligen tror Moderaterna att det här triangulerandet är rätt sätt att vända opinionen. I helgen visade Sifo nya deppiga siffror för Alliansen, samtidigt som det borgerliga trumfkortet – att Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror hittills har överträffat Stefan Löfvens – smulades sönder i och med nya siffror från Demoskop som visar att Löfven har gått om (Expressen 16/2).

Att i det läget gå ut och lova att likna utmanaren ännu mer ser faktiskt ganska jagsvagt ut. Vadan detta självutplånande? Varför låta Magdalena Andersson sätta bilden?

Berätta istället att inget långkok i världen kan bita på det sega valfläsk som stavas höga skatter. Berätta att det svenska skattetrycket fortfarande överträffar de flesta andra länder i världen. För att inte tala om vår marginalskatt, där vi är nästintill oövervinneliga. Och jajamen – vår generella momsnivå ligger också över EU-snittet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jaja, säger S. Men tänk på jobbskatteavdragen! Där har de ansvarslösa typerna minsann skattesänkt som om det inte fanns någon morgondag.

  Tja... Sant är att vi har flera steg i jobbskatteavdraget bakom oss, men trots detta tillhör Sverige de länder som beskattar arbete mest. Visst har vi närmat oss OECD sedan 2007, men fortfarande betalar en genomsnittlig löntagare i Sverige avsevärt mycket mer i skatt än OECD-snittets dito (ekonomifakta.se).

  Ärligt talat. Väljarna förtjänar mer än en rätt på menyn.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X