Annons

Inget kaos efter nej

Den som påstår att vänsterpartiet vill driva statens finanser med stora underskott ljuger medvetet. Ett nej till EMU är inte en röst på vänsterpartiets ekonomiska politik utan en röst på riksdagens och de svenska väljarnas rätt att avgöra vilken ekonomisk politik Sverige ska driva, skriver vänsterledaren Ulla Hoffmann och tillbakavisar påståendet om en dold agenda.

Under strecket
Publicerad

Ett ja till EMU innebär en dramatisk förändring av Sveriges ekonomiska politik. När inte räntan och valutakursen anpassas efter landets förutsättningar och konjunkturen förlorar vi viktiga verktyg för att motverka kriser i ekonomin. Jasidan försöker nu enas om hur man ska kompensera för denna förlust.

Vi ser det som ett viktigt erkännande från jasidan om att EMU innebär ett stort risktagande för välfärden och sysselsättningen.
Dessutom kommer Sveriges ekonomiska politik i högre utsträckning än tidigare att styras av detaljerade direktiv från Ekofin-rådet, EU:s ministerråd för finansministrarna.
Visserligen utformas riktlinjer även för de EU-länder som inte är med i EMU. Men det är uppenbart att det är mycket viktigare att EMU-länderna följer riktlinjerna. Tillhörigheten till euroområdet åberopas som ett avgörande skäl för EMU-länderna att följa riktlinjerna.

Annons
Annons
Annons