Annons

”Inget i Wongs artikel visar att anslagen är politiserade”

Sofia Lilly Jönsson, kritiker i SvD och ledamot av fackboksgruppen på Statens kulturråd.
Sofia Lilly Jönsson, kritiker i SvD och ledamot av fackboksgruppen på Statens kulturråd.

Den som granskar listorna med namn på titlar som fått stöd kommer att finna en bred variation av ämnen. Det skriver Sofia Lilly Jönsson som svar på Ola Wongs artikel i SvD, där förlag varnar för att politiker försöker styra innehållet i de böcker som ges ut via det statliga litteraturstödet.

Under strecket
Publicerad

I Ola Wongs artikel om det statliga litteraturstödet knyts övergripande direktiv för Statens kulturråd till de konkreta besluten om vilka böcker som får stöd. Inget sägs i hans artikel om det faktiska underlag som kan visa om det som hävdas i artikeln – att anslagen är politiserade – stämmer.

Men protokollen med beslut är offentlig handling, och det går att titta på vilka ansökningar som beviljats och vilka som fått avslag. Namn på titlar som fått stöd läggs ut på Kulturrådets hemsida. Den som granskar listorna kommer att finna en bred variation av ämnen, under förra året från 68-kyrkan till Zarah Leander, för att ta två exempel ur högen. Transparensen är till just för att vem som helst ska kunna läsa och hålla koll själva. Gör det!

Annons
Annons
Annons