Annons

Inget har ändrats i grunden

VITRYSSLAND Trots en putsad yta är förtryckets alla verktyg kvar när Vitryssland nu går till val i helgen. Men kosmetiska förändringar är inget skäl att minska trycket på makthavarna att genomföra verklig förändring, skriver Robert Hårdh, Civil Rights Defenders.

Under strecket
Publicerad

I dag är det presidentval i Vitryssland, Europas sista diktatur. På ytan ser valet mer demokratiskt ut än tidigare val. Men skenet bedrar – regimen håller fortfarande de vitryska medborgarna i ett järngrepp och de förbättringar som skett är endast kosmetiska. Sverige och andra EU-länder får inte låta sig charmas av den vitryska diktaturens politiska spel utan vidhålla kraven på konkreta förbättringar för människors rättigheter.

Hösten 2008 påbörjade EU en så kallad dialogperiod med Vitryssland. Sedan dess har den vitryske diktatorn Alexander Lukasjenko arbetat intensivt med att framställa sitt land som alltmer demokratiskt utan att ändra något i grunden. EU sträckte ut sin hand till Vitryssland genom att temporärt häva inreseförbudet för Lukasjenko och 35 andra vitryska politiker och tjänstemän. Lukasjenko svarade genom att försöka visa sig mer demokratisk, vilket också sammanföll med att relationerna mellan Vitryssland och Ryssland försämrades.

Annons
Annons
Annons