Inget guld för London i OS

Betydligt färre besökare än normalt och negativa långsiktiga konsekvenser för turismen. I dag är det på dagen en månad till starten på OS 2012, ett evenemang som London hoppats vinna stort på. Men nu tyder mycket på att evenemanget snarare blir en ekonomisk smäll för den brittiska huvudstaden.

Under strecket
Publicerad
SANG TAN
Foto: SANG TAN
Annons

En natt i London - eller två i Istanbul. För några veckor sedan var priset detsamma. Hotellen i den brittiska huvudstaden har trissat upp priserna rejält inför de olympiska spelen om en månad - som högst har de legat på det dubbla mot samma period förra året. Hotellbranschen hade, liksom många andra inom turistnäringen, räknat med att OS skulle innebära ordentligt med klirr i kassan.

Men redan nu börjar baksmällan komma. Den turistinvasion som arrangörerna räknat med - det har pratats om upp emot en miljon besökare i samband med olympiaden - verkar utebli. Den brittiska resebyrån Jactravel konstaterade nyligen att man har 30 procent färre hotellbokningar i London under augusti i år, jämfört med förra året. Under samma period har antalet bokningar i till exempel Barcelona ökat med över 60 procent, och i Paris hade bokningarna nästan dubblerats. Inte heller svenskarna verkar vara sugna på att åka till London - resebyrån Ticket har 10 procent mindre bokningar dit under OS-veckorna än samma period förra året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons