Annons
X
Annons
X

Inget förbud mot blankning

Swedbank tycks för närvarande vara ensam bland bankerna om att vilja förbjuda blankning av aktier i finansiella företag. Men något förbud är inte i sikte.

Av TT

Swedbanks styrelseordförande Carl Eric Stålberg har i medierna krävt ett tillfälligt förbud mot blankning av aktier i finansiella företag resten av året. Men de övriga svenska storbankerna ser inget sådant behov.

SEB anser inte att det hittills förekommit några extraordinära händelser som skulle motivera ett förbud.

– Vi har också full förtröstan för att Finansinspektionen noga följer det här, det har de ju också sagt, och höjer stämman om det skulle behövas, säger Odd Eiken, kommunikationsdirektör på SEB.

Annons
X

På flera andra aktiemarknader har man i den turbulens som råder stoppat eller begränsat blankning.

– Men det har att göra med i vilket syfte en blankning görs. Än så länge ser vi inget behov av att begränsa blankning här, säger Helena Östman, presschef på Nordea.

Handelsbanken avstår från att kommentera.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och Finansinspektionen står fast vid sin tidigare linje och ser i dagsläget inga skäl att begränsa blankning.

  – Vi har heller inga större möjligheter att göra det enligt den lagstiftning vi har, säger Mattias Olander, tillförordnad enhetschef för marknadstillsyn på inspektionen.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X