Woman at warInget för den som söker intellektuell förkovran

 Halldóra Geirharðsdóttir som Halla i ”Woman at war”.
Halldóra Geirharðsdóttir som Halla i ”Woman at war”. Foto: Scanbox

”Woman at war” är vansinnigt snygg och visuellt genomkomponerad. Men filmen utgår i alltför hög grad från en förmodad konsensus och det faktumet att dess huvudperson Halla är heltigenom sympatisk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon har idolbilder av Gandhi och Mandela, det förra seklets stora fridsfurstar, på väggen ovanför pianot. Ändå är kördirigenten Halla, som titeln låter meddela, en kvinna som väljer kriget. Hon menar att det finns lagar som står över lagarna, det vill säga: ibland har nöden ingen lag eftersom den är så akut och alarmerande. Hon bara måste åsidosätta demokratiskt fattade beslut och resonerar alltså ungefär som Donald Trump gör ifråga om ett nationellt nödläge.

Men det är i stort sett allt vi vet om hennes bevekelsegrunder; ”Woman at war” ger henne inte tillfälle att utveckla sina rättsfilosofiska resonemang, och inte heller anser den det mödan värt att alls argumentera ifråga om konflikten mellan miljöhänsyn och välstånd. Den utgår helt enkelt från att företrädare för en industri som fikar efter utländska investeringar per definition är fähundar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons