Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Carolina Neurath: Problemet är när alla heter Anders och gillar jakt

[object Object]
Systembolaget med vd Magdalena Gerger är exempel på ett bolag med majoriteten kvinnor i ledningen. Foto: Tomas Oneborg

Det är lite macho att packa väskan på söndagskvällen och komma hem på fredag. Det sa näringslivsveteranen Michael Treschow nyligen i en intervju i Dagens Industri, som förklaring till hur det ser ut i svenska börsbolag med så få kvinnor.

Det är 6 procent kvinnliga vd:ar på börsen och 20 procent i ledningarna. Minska affärsresandet var Treschows lösning. Därför hade man i Unilever, där han är avgående ordförande, förbjudit resande i större utsträckning och infört fler videokonferenser.

Det är en regel som nog både kvinnor och män (och miljön) uppskattar. Om minskat resande kommer att förändra Unilevers mansdominerande ledningsgrupp återstår att se.

Annons
X

Det är åtminstone en strategi, till skillnad från vad många andra bolagstoppar kommer med. När Kinneviks vd Lorenzo Grabau får frågan av SvD, med anledning av att två av sfärens innehavsbolag saknar kvinnor i ledningsgrupperna, blev mejlsvaret: ”Kinnevik har en löpande dialog med andra ägare kring jämställdhetsfrågor.”

Strategin ”löpande dialog” verkar vara precis lika effektiv som den låter och förklarar att klädhandelsbolaget Zalando inte har en enda kvinna i ledningen. Ett slitet argument brukar annars vara att det är ett ”traditionellt sett manligt bolag”. Men det redan märkliga kortet blir svårt att dra som ägare till världens ledande e-handelsklädkedja med försäljning av kläder och skor.

Investmentbolaget Melker Schörlings vd Ulrik Svensson däremot tycker att argumentet funkar fint. Man äger framför allt ”verksamheter som traditionellt är mansdominerande” heter det. Men vad gör ett sådant bolag på sina ledningsgruppsmöten? Hugger ved? Hockeytacklas? Krigar?

**Nej, till exempel **sitter man i chefsstolen på bolaget AAK som förädlar vegetabiliska oljor. Några synliga fysiska hinder finns inte för kvinnor. Ändå är det en verksamhet som kräver elva män i ledningsgruppen, men bara två kvinnor. I Schörlingssfärens kontanthanteringsbolag Loomis däremot blev det bäst med inga kvinnor alls i ledningen, tycks man ha ansett.

Bland Melker Schörlings alla bolag är bara 10 procent kvinnor i ledningsgrupperna och placerar sfären på en bottennivå bland de maktbolag som SvD gått igenom.

Det är inget fel i att vara civilekonom, heta Anders och gilla jakt. Problemet är när hela gruppen gör det.

I styrelserna händer det mer. I år blir flera styrelser på börsen mer jämställda. Det märks att många bolag inte anstränger sig på samma sätt med ledningarna. Men de som anstränger sig når resultat. Systembolaget är exempel på ett bolag med majoriteten kvinnor i ledningen. Förklaringen: man har inte bara tagit första bästa kandidat. Vid varje rekrytering är hälften av kandidaterna kvinnor, hälften män.

I dag verkar många vara överens om att varken ledningsgrupper eller styrelser mår bra av att vara för homogena. Men insikten räcker bevisligen inte särskilt långt. Inte ”löpande dialoger” heller.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här. kundservice.svd.se
Annons

Systembolaget med vd Magdalena Gerger är exempel på ett bolag med majoriteten kvinnor i ledningen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X