Annons
X
Annons
X

Inget brott vid dödande polisskott

Förundersökningen om vållande till annans död i samband med att polisen sköt ihjäl en rånare i Södertälje läggs ner. Poliserna bedöms ha haft rätt att skjuta.

Av TT
(uppdaterad)
Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.
Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal. Foto: SCANPIX

Samtidigt har ytterligare en man häktats misstänkt för inblandning.

Vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål skriver i sitt beslut att ingen av de tre polismän som avlossat sina tjänstevapen i samband med ingripandet begått något uppsåtligt brott.

De har inte heller agerat oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende, skriver Engfeldt.

Annons
X

Tre poliser avlossade ett femtontal skott. En av rånarna riktade sitt vapen, en attrapp, mot poliserna som kom springande från polisstationen.

– Polismännen uppfattar då ett akut hot. När vapnet riktas mot dem öppnar de eld, säger Kay Engfeldt till TT.

Två rånare som kom ut från gallerian hade även de vapen på sig, varav minst en riktade vapnet mot poliserna. Enligt Engfeldt hade polisen rätt att skjuta, både för att avvärja ett grovt brott och i nödvärn.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns alltid risk för att oskyldiga blir skjutna, men polisen har direkt skrikit åt de som var i närheten att backa undan. De har, så gott de har kunnat, sett till att ingen annan finns i skottlinjen, säger han.

  TT: Kunde de inte ha siktat lägre?

  – En polis som skjuter kan aldrig veta exakt var kulan ska sitta. De har sprungit, det har varit stressat och gärningsmannen har rört sig och har varit skymd, säger Engfeldt.

  – Allt går väldigt fort. I ögonblicket, utifrån hur hotet framstod då, ryms agerandet inom den rätt som lagen ger polisen.

  Rånarna avlossade inga skott mot poliserna.

  Samtidigt häktades ytterligare en person, en 21-årig man, strax efter lunchtid i Södertälje tingsrätt misstänkt för medhjälp till grovt rån.

  Totalt sitter nu fem personer frihetsberövade misstänkta för inblandning i guldrånet för en vecka sedan - tre män och två kvinnor.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X