Recension

Den kända världenInget är svartvitt hos Jones

MÖRK HISTORIA Det mest imponerande med Edward P Jones roman om slaveriets 1800-tal är komplexiteten, att ingen gestalt är entydigt ond eller god. ”Precis alla i denna stora kollektivroman är så levande skildrade att jag nästan tycker mig ha ­träffat dem”, skriver Eva Johansson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Henry Townsend har en välskött plantage, ett vackert hus och en älskad hustru. Han har också 33 slavar. Som slavägare är han i egna ögon både rättvis och rättrådig, även om han inte drar sig för att skära öronen av eller piska den slav som försöker fly eller på annat vis sätter sig upp mot honom. Han är helt enkelt som de flesta andra slavägare i Manchester County – den fiktiva del av Virginia till vilken Edward P Jones har förlagt sin brett upplagda roman om slaveriet i Amerika. Det finns dock en viktig skillnad: Henry Townsend är svart.

Det är ett historiskt faktum att ett fåtal frigivna slavar själva blev slavägare, och det är i detta märkliga förhållande Den kända världen tar avstamp. Henry har lärt sig allt han kan av sin före detta ägare, William Robbins, och av honom köper han sin första slav, Moses. Det tar Moses två veckor att ”inse att ingen skämtade med honom och att det faktiskt var en svart man, två nyanser mörkare än han själv, som ägde honom och skuggan han kastade”.

Annons
Annons
Annons