Bengt-Göran Kronstam:Inget är som väntans viner

Bengt-Göran Kronstam

Fördelen med att ha ett lager av vin hemma är flera. Ett moget vin smakar mer. Dessutom slipper du köa inför helgen. En enkel tumregel är att alla viner håller minst ett år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det fanns en tid då det var helt normalt att lagra sitt vin, framför allt de röda, ett behov av att denna dryck då var en jordbruksprodukt med strama fruktsyror och torra tanniner. Med tiden mognade vinerna, doften förfinades och smaken växte tiofalt.

I dag är detta historia. Skörden selekteras omsorgsfullt och framställningen dikteras i varje droppe. Följden blir att lejonparten är drickfärdig redan i unga år. Om det sedan är efterfrågan eller tillgång som gör att mer än nio av tio viner är uppdruckna inom ett dygn efter inköp kan diskuteras.

Ett moget vin lockar ändå tillräckligt många. Vinkylar hör numera till standarden när den mat- och vinintresserade bygger sitt drömkök. En egen vinkällare hägrar förstås ännu mer, men faktum är att en mörk garderob är allt som behövs.

Skillnaden ligger främst i att vinerna mognar snabbare, vilket ibland kan vara en fördel. Möjligen kan du invända att de åldrade vinerna ibland är mer ”intressanta” än goda, men det är en smaksak. Riktigt mogna viner är i dag så sällsynta att ovana vindrickare inte sällan finner dem udda.

Annons
Annons

En egen vinkällare hägrar förstås, men faktum är att en mörk garderob är allt som behövs.

Vid sidan av denna utveckling har exklusiva viner genomgått en extrem status- och värdemässig explosion. Bara under de fyra decennier jag arbetat med vin har priset på en flaska 1945 Château Mouton-Rothschild stigit från 74 kronor (motsvarande cirka 500 kronor i dagens penningvärde) till sådär en 130 000 kronor. Även om du jämför med den senaste årgången på Systembolaget, 2011:an, blir prisökningen halsbrytande. Dagspriset ligger på 5 499 kr, mer än en tiodubbling.

En minst lika viktig fråga är vad som ryms under korken på de rara flaskor som lyser upp vinauktionerna. Den problematiken aktualiseras av omfattande bedrägerier på senare år.

Det hela började med den famösa historien om Hardy Rodenstock (före detta manager åt bland andra popgruppen Boney M) som slog världen med häpnad genom att erbjuda oskattbara viner i en lång kavalkad.

Härom året dömdes en efterföljare i USA, Rudy Kurniawan, till tio års fängelse med böter och skadestånd på 350 miljoner kronor efter att ha sålt förfalskade viner. Tilläggas ska att de stora auktionshusen numera avsäger sig allt ansvar i sina avtal.

Skandalerna blir dödsstöten för haussen kring historiska viner, påstår en del. Jag undrar det? Med stor sannolikhet kommer vi också att se förfalskningar av nyskördade samlarviner, en risk som nu tvingar producenterna att skapa möjlighet att exakt följa samlarvinernas väg och historia (dess proveniens, som det heter). DNA-märkning är en väg som jag själv provat, för att skydda mig från stöld.

Det är förstås lätt att göra sig lustig över okunniga kineser, jänkare och andra som har mer pengar än smak, men hur säker är du själv på att du skulle kunna avslöja en förfalskning? För egen del har jag smakat fyrtiofemman Mouton vid flera tillfällen och alltid förbluffats över hur ofattbart ungdomligt vinet fortfarande är. Fusk, vem vet?

Ett moget vin är så mycket mer än den jästa druvsaft det från början var.

Detta hindrar förstås inte att jag också samlar på mig godsaker som göms undan för framtida njutning. Ett moget vin är så mycket mer än den jästa druvsaft det från början var. Och då handlar det inte om oskattbara kultviner, utan även om högst vardagsnära budgetviner.

Några av dem har du här intill, viner som jag köper i parti för att kunna plocka fram när törsten faller på eller gäster dyker upp med kort varsel. Dörren står alltid öppen, både till vinkällaren och det dukade bordet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons