Inget är konstant inom popkulturen

Under strecket
Publicerad
Annons

Ingen är märkt för evigt och även en sedan begynnelsen ohipp hårdrocksgitarrist kan efter tjugo års karriär plötsligt omfamnas. För några veckor sedan dök en hyllningsartikel till 80-tals-ikonen Yngwie Malmsteen upp på Expressens kultursida. Ett par dagar senare fanns en helsidesintervju med samme Yngwie i DN Kultur; ”Missförstått geni?” frågade rubriken.
Visst blir man förvånad. Är det först nu som samtiden har sprungit ikapp Yngwies håriga bringa? Eller hur kommer det sig att vi sommaren 2005 får läsa om denne uppknäppta-skjorta-och-skinnbyxrelik i seriös fokus, helt fritt från ironi?
Kanske är det inget mer än en bekräftelse på att inget värde är konstant inom popkulturen. Men jag kan ändå inte få ordning på det specifika fallet Yngwie. Visst brukar generationsnostalgi kunna ge de mest oväntade artister en revajvel men kan det verkligen appliceras på vem som helst?

Jag väntar spänt på nästa drag. För det som en gång ansågs råtöntigt kommer snart dyka upp i ett neotufft format någonstans nära dig.
Kanske minns någon att Allsång på Skansen en gång i tiden var ett töntigt tv-program innan Håkan Hellström, Wyclef och Dogge hottade upp dess rykte. I sommar har rockklubben Debaser premiär för Allsång på Debaser och det blir legitimt även för rockmänniskor att sjunga tillsammans i grupp. Gå inte miste om att tralla Teenage kicks och Luke skywalker till husbandets komp. Och vem vet, kanske kommer också chansen att få stämma upp i ett passionerat luftgitarrsolo signerat Yngwie.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons